Team AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont eerste deelnemer Volvo Ocean Race 2017-18

Team AkzoNobel kondigde vandaag in Scheveningen zijn deelname aan de Volvo Ocean Race 2017-18 aan. Daarmee is de Nederlandse campagne de eerste officiële deelnemer van de komende editie, die over 15 maanden van start gaat en in juni 2018 in Den Haag finisht.

 Aan het roer staat de debuterende schipper Simeon Tienpont (34), die aan zijn derde Volvo Ocean Race begint. Voor deze speciale gelegenheid, onderging de Scheveningse pier een kleurrijke make-over. Deze zal tot en met de finish in 2018 een opmerkelijke eye-catcher blijven.

Gesteund door AkzoNobel – de internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën met hoofdkantoor in Nederland– gaat tweevoudig America’s Cup-winnaar Simeon Tienpont de boot schipperen. In 2005-06 maakte Tienpont zijn debuut als ‘rookie’ met Team ABN AMRO Two. Tien jaar later keerde hij terug in de ’s werelds zwaarste offshore race voor teams. Dat deed hij aan boord van Team Vestas Wind voor de twee slotetappes.

Schipper Simeon Tienpont (34), AkzoNobel Team, aan zijn derde Volvo Ocean Race toe.
Schipper Simeon Tienpont (34), AkzoNobel Team, aan zijn derde Volvo Ocean Race toe.

“Ik ben ongelofelijk enthousiast en voel me vereerd om schipper van Team AkzoNobel te zijn”, zei Tienpont, die in zijn illustere zeilcarrière met BMW Oracle Racing de 33e America’s Cup won en aansluitend met Oracle Team USA de 34e editie. “Zowel AkzoNobel als ik zijn beide gefocust op high performance en we delen dezelfde passie voor success”, vervolgt hij. “Ik kan niet wachten om te gaan racen.”

“De route voor de volgende editie bevat meer actie, meer snelheid, meer zware mijlen en meer gasthavens, maar in een kortere race. Deze verandering brengt de Volvo Ocean Race dichter bij haar originele roots en erfgoed, waarbij Nederlandse teams driemaal de Trophy bemachtigden, in 1977-78, 1981-82 and 2005-06.”

De Nederlandse zeillegende Conny van Rietschoten is nog altijd de enige schipper die twee eindzeges op rij op zijn naam schreef. Simeon Tienpont won in 2013 de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee, de hoogste zeilprijs in Nederland. Tienpont is trots om nu in de voetstappen van de ‘Vliegende Nederlander’ te mogen stappen.

“Nederland is dol op deze wedstrijd en dat is puur vanwege Conny van Rietschoten,” legt Tienpont uit. “Hij bracht het evenement, toen nog de Whitbread genaamd, naar een geheel nieuw niveau. Hij bouwde zijn boot bij een goede Nederlandse werf en selecteerde professionele zeilers vanuit de hele wereld.”

De teamaankondiging komt minder dan een week nadat de Volvo Ocean Race de spannende, nieuwe route voor 2017-18 bekendmaakte. Het racetraject laat teams driemaal zoveel nautische mijlen (nm) in de Zuidelijke Oceaan afleggen als in eerdere edities. De vloot start in het najaar van 2017 in Alicante, Spanje en zeilt in ongeveer 45.000 nautische mijlen rond de wereld.

Door het afmeren in elf steden op vijf continenten biedt de Volvo Ocean Race een unieke kans voor AkzoNobel, met vestigingen in tachtig landen, om zijn producten aan een omvangrijk mondiaal publiek te tonen.