Ierland: vis en schaaldieren

Oesters-IerlandDankzij zijn geografische ligging en de aanwezigheid van het warme water van de Gulf Stream gemengd met de koude wateren van de Atlantische Oceaan is Ierland uitzonderlijk rijk aan vissoorten. Exporteurs van Ierse vis en schaaldieren hebben toegang tot een brede waaier aan producten die door de Ierse vissers en viskwekers worden gevangen, zoals biozalm, biomosselen, noordzeekrab, oesters, Noorse zeekreeft en witte vis.

De Ierse vis en schaaldieren die verkrijgbaar zijn in de supermarkten zijn vooral noordzeekrab, biomosselen, biozalm en Noorse zeekreeft. In de restaurants vindt men hoogwaardige (speciale) Ierse oesters zoals Tia Maraa, Ostrea Regal en andere, in samenwerking met Franse oesterkwekers. De Ierse oesters zijn een aantrekkingspool in meerdere toprestaurants met o.m. Bentley’s Oyster bar & grill in Londen nabij Piccadilly Circus gerond door Richard Corrigan, in de Hog Island Oyster bar in San Francisco vormen ze een absolute concurrent voor de oesters geteeld in de Tormales Bay in het noorden van Californië. Ook Belga Queen Brussel  serveert Ierse oesters samen met een reductie van Duvel en Ardense boter. Moran Oyster cottage in Galway bestaat reeds meer dan 250 jaar en serveert Ierse oesters van september tot april als absolute delicatesse.

Het wereldkampioenschap oestersteken ofte feilloos openen van de oesters wordt dit jaar naar jaarlijkse traditie, ondertussen reeds voor de 64ste keer, in Galway georganiseerd. Een verwijzing naar de kwaliteit van de oesters gezien noch Frankrijk noch Nederland de organisatie in vraag stellen, ze vaardigen zelfs hun nationale kampioenen af. Het interationaal oester en seafood festival in Galway vindt plaats tussen 24 en 27 september. Diarmind Kelly, mede-eigenaar van Kelly Oysters en mede–organisator van het festival benadrukt dat Ierland met dit initiatief andermaal de kwaliteit én van de oesters én van de andere zeevruchten in de kijker stelt.

Auteur: René Van Hoof / Tasted4you