Mosselseizoen start veelbelovend

Mossel1Vandaag start officieel het mosselseizoen met nieuwe oogst van Zeeuwse bodem. De mosselsector is erg tevreden over de kwaliteit en het fraaie vleesgewicht die de mossel in de schelp bevat. De sector is opgetogen dat het seizoen weer van start gaat en de consument weer kan genieten van een heerlijk pannetje met nieuwe oogst. De proefmonsters die vorige week van de percelen uit de Oosterschelde en de Waddenzee werden aangeleverd op de Nederlandse Mosselveiling geven een mooi resultaat.

De mosselen kennen een goede kwaliteit en hebben de overheerlijke zilte smaak die deze lekkernij zo bijzonder maakt. “De smaak is uitstekend en de mosselen zijn wat groter van stuk en goed van vis”, zegt Nico van Zantvoort, Veilingmeester van de Nederlandse Mosselveiling. Mosselen zijn afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. Ze hebben ongeveer twee jaar tijd nodig om uit te groeien tot consumptierijpe mosselen. De hoeveelheid oogstbare mosselen is in de eerste maanden van het seizoen gering. Pas later in het mosselseizoen (dat loopt van juli tot april) zal blijken welke hoeveelheid beschikbaar is.

Het pannetje Zeeuwse mosselen blijft een populair gerecht. De komende weken gaan miljoenen kilo’s mosselen naar de Belgische markt, waar de mossel verankerd is in de eetcultuur. In Nederland is er jaarlijks een lichte stijging in afzet. In beide landen voert de mosselsector een promotiecampagne om de consument te inspireren mosselen vaker op het menu te zetten.

De Zeeuwse mosselkwekers vissen nu hun mosselen van de percelen om ze vervolgens naar de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke te brengen. Vanaf morgen is de nieuwe oogst van Zeeuwse bodem verkrijgbaar bij visspecialist, supermarkt en restaurant.

RECEPT – Traditionele mosselen: Een maaltje mosselen maak je gemakkelijk thuis!

Ingrediënten: 2 preien, 2 uien, Aantal takjes selderij, Aantal laurierblaadjes, Glas wijn, Peper

Spoel voor het koken de mosselen af en loop ze even na. Verwijder de kapotte mosselen. Snij 2 preien en 2 uien in ringen en doe deze samen met wat takjes selderij, een paar laurierblaadjes en een glas wijn in een grote pan.

Vul de pan (met dunne bodem) voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken. De mosselen zijn gaar, serveer ze direct! Lekker met stokbrood of friet!

Auteur: René Van Hoof / Tasted4You