De vader van Juul, de Zeiler is niet meer

Joris-Danckaerts_SmallIn Memoriam Joris Danckaerts

“Als ge wilt ontwaken in een lichtblauwe baai, omzoomd door diepgroene pijnbomen zodat U knippert tegen het helwitte zonlicht op het dek, aan boord van uw eigen jacht, weze het dan gehuurd, alleen dan beleeft U zeilend een vakantie om een boek over te schrijven…”*

Joris Danckaers (25/03/1926 – 03/06/2015) is vertrokken met het “Flotilje van Odysseus”* naar die eeuwige lichtblauwe baai.

Joris is hoofdlid van VVW, redacteur van het tijdschrift Varen, Njord als schrijver over de belevenissen van Juul de Zeiler, zeiler in hard en nieren, een goedlachse en aangename man, een goede vriend die ook nog enthousiast kon zijn bij een weerzien al was het lang geleden.

Ook zijn eigen zeilboot heette Njord.  Het was een stoere zeezeiler die hij zelf heeft gebouwd.   De romp eerst helemaal ondersteboven in elkaar gestoken, dan het geheel omgedraaid en verder afgewerkt.  Een inspanning die wel heel wat jaren in beslag nam.

Terneuzen bij de Neuzen was zijn pleisterplaats.  Tussen de vrienden daar kon hij erop rekenen om steeds voorzien te worden van straffe verhalen die meestal verteld werden bij het verorberen van menig straf nat.

Juul de Zeiler is waarschijnlijk daar geboren.  En Njord schreef over Juul de Zeiler met veel passie.  Njord, Joris, ge hebt geleefd dat ge zelf en iedereen er deugd van had.

Daarom even inspiratieloos verwoorden met wat ge ooit zelf schreef: Jules de Zeiler zat stomdronken in de kuip van zijn boot, de Zilvermeeuw, nadat hij afscheid had genomen van zijn beste vriend Sjarel:

“Ik zal hem missen, als hij vlak voor mij overstag gaat, om eerst in Hansweert te zijn…

“Ik zal hem missen, om over de VHF te roepen dat het tijd is voor de eerste aperitief…

“Ik zal hem missen, om mijn voorlijnen aan te pakken en op de bolder te beleggen; en met zijn voorlijnen in mijn hand moet ik niet meer staan wachten.  Want hij komt nooit meer…

“Ik zal hem missen, om samen, bij een glas Rodenbach, vers gekookte garnalen te pellen in de kuip..

“Ik zal hem missen, om samen te palaberen over vroeger, toen we nog achter ons Denies en zijn Serafien aanzaten, om samen…”*

Aan zijn Lieve echtgenote en de kinderen: Joris, Njord en Juul de Zeiler zullen bij ons blijven voortleven als watersporters van het hoogste niveau.

*Uittreksels uit het boek ‘Varen met Juul de Zeiler’, met toelating van Joris’ echtgenote.

Rouwadres: Kouter 11 – 2180 Ekeren

tekst en foto’s Georges Janssens – http://inshore.yachtweb.be