Zwempartijtje voor Louis Balcaen

“Afvallen, afvallen,” brult Jens Dolmer naar Bouwe Bekking. De grote Deen staat op het voordek en heeft iets in het water gezien. “Volgens mij was het een stuk hout.” Terwijl de schipper van de wind afstuurt, zie ik een donkere schim in het water. “Het beweegt. Het is een slang! Een zwarte waterslang.” Op het moment dat de Nederlandse VO65 langs raast, verdwijnt de slang onder de boot.

VOR_Brun_TopzichtOp een zeiljacht waar naast de dagelijkse zeilhandelingen niet bijster veel gebeurd, is zo’n gebeurtenis voer voor een dag vol slangengrappen. Jens Dolmer knijpt collega’s van achter in de benen. “Pas op voor de slang.” Mannen die naar de WC gaan checken angstvallig het putje. “Hij kan ook via de watertank de boot binnendringen,” grapt Andrew Cape. “En dan hij wacht met toeslaan tot we allemaal slapen”. Het grappen maken duurde ongeveer een dag.

‘Backdown’

Vandaag was iedereen de slang alweer vergeten. Grappen werden er niet meer gemaakt. Het was een pechdag. Team Brunel kreeg de ene na de andere tegenslag te verduren. De grootste tegenvaller was een zogenaamde backdown. Een duur woord voor ‘met-de-neus-tegen-de-wind-in-en-achteruit-varen. Dit is de enige manier om stukken afval die aan de kiel vastzitten eraf te krijgen. Tijdens een backdown de boot ligt vrijwel stil terwijl de concurrentie letterlijk voorbijvaart.

Waterslang

Jens Dolmer kijkt vandaag voor de tiende keer door zijn endoscoop. “Ik zie weer een stuk afval. Dit keer zit het om de schroef gewikkeld,” zucht hij geïrriteerd. Dit keer moet de zwemmer van de wacht Louis Balcaen polshoogte nemen. Gedreven springt de jonge Belg overboord. Even later duikt hij onder de romp. De bemanning aan dek wacht gespannen af. Er is geen minuut te verliezen! Dan komt Balcaen boven water en schreeuwt: “Een slang, er zit een slang om de schroef. Geef me een mes!” Hij krijgt snel een groot Rambo-mes aangereikt, waarna hij weer onderwater duikt. Met moeite verwijdert hij de polsdikke waterslang.

Eenmaal aan dek komen de slangengrappen weer op gang. Er wordt weer gelachen. Het verlies van drie mijl is voor even vergeten. En de komende dagen is er aan boord niemand veilig voor de slang. Want hij kan zomaar toeslaan.

Bron: Team Brunel