Zeeschatten vinden, veroveren, verliezen…

woensdag 2 mei 2012 – (lvd) – De nieuwe zomerexpo van het Navigo-museum in Oostduinkerke brengt een levenslustig verhaal over de zee die geeft en neemt. Over piraten, kapers en zeerovers van alle tijden. De expo voert de bezoekers van Oostduinkerke naar Duinkerke tot in Gdansk. De tentoonstelling vertelt het verhaal van “Échte zeeschatten!”

 

 De drie centrale thema’s van de expo zijn: Schatten vinden, schatten veroveren en schatten verliezen.

“Schatten vinden” brengt ons op de diepe en rijke zeebodem. Denk aan koraal, barnsteen en parels. Maar ook het afval dat in de zee belandt, naar het schijnt ruim twintig miljoen kilo per jaar, krijgt een plaats. Kan dit opgelost worden vraagt het museum zich af ? In het kader van de expo lanceert het Navigo-museum een oproep om door de Noordzee ‘uitgespuwde’ vondsten naar het museum te brengen. Deze bijzondere collectie zal deel uitmaken van de expo.

 “Schatten vinden” brengt ons op de diepe en rijke zeebodem. Denk aan koraal, barnsteen en parels. Maar ook het afval dat in de zee belandt, naar het schijnt ruim twintig miljoen kilo per jaar, krijgt een plaats. Kan dit opgelost worden vraagt het museum zich af ? In het kader van de expo lanceert het Navigo-museum een oproep om door de Noordzee ‘uitgespuwde’ vondsten naar het museum te brengen. Deze bijzondere collectie zal deel uitmaken van de expo.

 “Schatten veroveren” voert ons regelrecht naar de piraterij. Zowel die van vroeger, met hun ooglap en houten been, als die van nu. We leren waar kapers vandaan komen en wat een kaperbrief is. Er waren ook vrouwelijke piraten. Mary Read en Anne Bonny, weliswaar verkleed als mannen, waren in feite twee vrouwelijke Jack Sparrow’s. We maken ook kennis met de Duinkerkse kaper Jean Baert, of liever Jan Bart, want hij was zoon van een Vlaamse visser. En wist je dat het werk van Hans Memling ‘Het laatste oordeel’ nu nog altijd in Gdansk hangt door toedoen van een kaper?

 

 

“Schatten verliezen” brengt ons bij de andere kant van rijkdom en verovering, namelijk bij verlies. De zee neemt en op haar eigen manier is ze zo ook een kaper. Gewone en ongewone mensen getuigen over hun verlies in zeewater of over de ervaring zichzelf in zee te verliezen.

 

 

PRAKTISCHE INFO:

NAVIGO-MUSEUM

Pastoor Schmitzstraat 5,

8670 Oostduinkerke (Koksijde)

www.navigomuseum.be

 

van dinsdag tot en met vrijdag: 10-18uur

zaterdag & zondag: 14-18uur

maandag: gesloten

 

 

In het NAVIGO-museum in Oostduinkerke wandel je doorheen de geschiedenis van de Vlaamse zee- en kustvisserij. Ook de strandvisserij en het verhaal van de garnaalvissers te paard, een unieke levende traditie in Oostduinkerke, krijgen er hun plaats binnen de rijke museumcollectie. Je kan er zelf een Morse-bericht verzenden of een (bijna) echte storm beleven! Het kustvissersvaartuig OD.1 Martha en de indrukwekkende Noordzeeaquaria vervolledigen het sfeervolle geheel. Speciaal voor gezinnen met kinderen is er het museumspel “S.O.S. Zeemonsters” Kinderen van 6 tot 12 en hun familie ontdekken zo het museum op avontuurlijke wijze en helpen de visser uit de nood…