Waarom superrijken zo van jachten houden

SuperYachtHet ultieme statussymbool voor de superrijken is geen dure auto of mooie villa, maar een jacht. Vorig jaar spendeerden alle miljardairs wereldwijd samen 22 miljard dollar aan jachten. Dat blijkt uit cijfers van consulent Wealth-X en de Zwitserse bank UBS. Er wordt één cruciale reden naar voor geschoven waarom een miljardair zijn geld graag in een jacht wil investeren. Er wordt immers een grote mate van privacy geboden.

In het rapport wordt opgemerkt dat luxegoederen door de superrijken niet als een luxe worden beschouwd. “Het is een onderdeel van hun levensstijl,” wordt er aangevoerd. “Zo gebruiken ze hun privéjets niet enkel voor privédoeleinden, maar ook voor hun werk.”
“Jachten en superjachten zijn echter geen noodzakelijke goederen, maar worden gebruikt om tijdens een vakantie met de familie toch van enige privacy te kunnen genieten. De superrijken leiden immers vaak erg publieke levens.”

Immateriële aankopen

De onderzoekers merken op dat de superrijken, gedefinieerd als individuen met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar, gemiddeld 1.1 miljoen dollar per jaar besteden aan luxegoederen. “Dat geldt wordt vaak niet zozeer besteed om goederen te kopen, maar steeds meer om niet-materiële zaken, zoals onder meer privacy, te verwerven,” aldus het rapport.

Op de markt voor privéjets en jachten wordt meer dan 80% van de aankopen gedaan door de superrijken. De kroon wordt gespannen door de Russische oligarch Roman Abramovich, eigenaar van het jacht Eclipse. Het schip is 163 meter lang en beschikt over twee landingsplaatsen voor helikopters, een bioscoop en een restaurant. De Eclipse zou 1 miljard dollar waard zijn.

Bron: Express.be / 6minutes press