Kan een boot buiten overwinteren?

Kan een boot buiten overwinteren? Ja hoor, dat kan! Maar dan moet je wel een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen hebben. Toegegeven, het geniet meestal de voorkeur om een boot te plaatsen in een winterstalling of vorstvrije garage, maar lang niet iedereen beschikt hierover. Bovendien kunnen de kosten aardig oplopen.

Een boot laten overwinteren op het water kan resulteren in beschadigingen door een kapotgevroren motorblok of warmtewisselaar. Kijk maar na de afgelopen februariweken waar we onverwachts hebben mogen genieten van het winterweer. Ook in Nederland kunnen er nog strenge winters plaatsvinden ondanks de klimaatverandering. Gelukkig valt er iets tegen bootbeschadigingen door vorst te doen en zijn er nog daarnaast nog wat extra voordelen, als je besluit om jouw boot niet binnen te laten overwinteren. Lees je verder?

Het water is ongekend mooi, ook buiten het vaarseizoen

Laten we direct beginnen met een groot voordeel om jouw boot niet op een vastgestelde datum op het droge te stallen. Het winterklaar maken van een boot vindt vaak plaats op een vastgestelde datum. Hierbij wordt er dus geen rekening gehouden met een eventuele mooie nazomer, zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar. In 2020 konden we nog genieten van mooie temperaturen boven de 20 graden in het naseizoen. Als jouw boot langs de wal was aangemeerd, had je met een kleine inspanning nog een lekker stuk kunnen gaan varen. 

Minder hoge kosten voor stalling

De kosten van een ligplaats kunnen enorm in prijs verschillen, maar duidelijk moge zijn dat een winterstalling in een loods een stuk duurder zal zijn dan een boot met goed slot aan de kade te bevestigen. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten om de boot uit het water te halen en later weer terug te zetten. We hebben het dan nog niet over de eventuele risico’s op beschadigingen bij het kranen van de boot of het verkeerd stutten, omwaaien of het omvallen van de boot. Oké, het moet dan allemaal tegenzitten maar deze kosten kun je nu wel uitbesteden aan iets anders.
 
Vorstschade voorkomen doe je zo

Als we ervanuit gaan dat je jouw boot niet uit het water laat halen voor een winterstalling in een bootstalling of vorstvrij garage, dan moet je er wel zeker van zijn dat jouw boot de winter goed doorkomt. Dat spreekt voor zich. Gelukkig zijn de meeste boten geschikt om de winter door te brengen op het water, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt getroffen tegen bevriezing. Geadviseerd wordt om hoogwaardige boot antivries aan te schaffen om vorstschade aan je bootmotor te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat de antivries geschikt is voor verschillende systemen. We hebben het dan niet alleen over de bootmotor, maar ook het drinkwatersysteem en het scheepstoilet (indien aanwezig). Succes!