Biretta Due vijfde in Cowes-Torquay-Cowes Offshore Powerboat Race 2014

CowesTorquay-PowerVectorSmallThomas Vandamme en Jean-Piere Neels met de Biretta Due, een Buzzi 42, misten net het podium van de Cowes-Torquay-Cowes Offshore Powerboat Race 2014. Zij kwamen als vierde over de finish in de tweede Heat van Torquay naar Cowes en lieten in die race een gemiddelde van 96,33 km/u optekenen. In het algemeen klassement leverde dit een vijfde plaats op voor Biretta Due.
De Cowes Torquay Powerboat Race is de zwaarste powerboat race in de wereld en wordt sinds 1961 georganiseerd. Deze editie had plaats op 31 augustus 2014 aan de Britse Zuidwest kust tussen de Solent en de kust van Devon, een gemeen stukje water dat de reputatie heeft ongenadig te zijn voor de piloten en hun materiaal.
Na het recente slechte weer was de zon en heldere lucht van de partij. De organisatoren kregen meldingen uit Torquay dat de zee zo vlak als een biljarttafel was. Snelle tijden lagen dus in het verschiet. Ook in Cowes was de situatie vergelijkbaar met een lichte bries en weinig golf activiteit.

CowesTorquay-PowerStartSmallTim Powell, de veteraan-organisator van de wedstrijd met 29 deelnames op zijn actief, ontstak de kanonnen van de Royal Yacht Squadron in Cowes om 09:00 precies en schoot daarmee de eerste Heat op gang.
Peter Dredge en Simon Powell met hun ‘Vector Martini’ gingen onmiddellijk aan de leiding en verdedigden deze positie met succes de hele weg naar Torquay.
Ze werden opgejaagd door ‘Smokin Aces’ gepiloteerd door Chris en Nicholas Dodge en ‘Silverline’ met Drew en Ali Langdon aan boord, gevolgd door de rest van het peloton. Het ging er hard aan toe. De ribs ‘Hot Lemon V’ (D50) en ‘Birretta Due’ (B41) joegen op de leiders en naderden in de buurt van Portland, maar moesten toen gas terugnemen. Zij werden op hun beurt gevolgd door Team Barwood (C7).

CowesTorquay-PowerBirettaSmallDe tweede etappe van de race terug naar Cowes ging onder een stralende zon in Torquay van start. ‘Vector Martini’ hield woord en bouwde zijn voorsprong geleidelijk uit.
Zij lieten in de Solent een topsnelheid van 83 knopen klokken. De ‘Vector Martini’ ging als eerste over de finish in Cowes en werd onthaald op een salvo van de kanonnen van de Royal Yacht Squadron en een juichende menigte. De winnaar haalde over beide heats een gemiddelde van 106,33 km/u.

‘Smokin’ Aces werd tweede en hield ‘Team Barwood’ dat voor het eerste deelnam aan de race, achter zich.

Dit evenement wist duizenden belangstellende op de been te brengen, de uitkijkpunten en landtongen langs het parcours boden een fantastisch zicht op de race.