Beursgang Bestewind 50

De Bestewind 50 “Princess of Tides” van K&M Yachtbuilders zal dit jaar te bezichtigen zijn tijdens de Hiswa Amsterdam Boat Show, welke gehouden wordt in de RAI van 6 t/m 10 maart 2013. Maar ook op de ‘Open Dag K&M Yachtbuilders op  20 april 2013, de Hiswa in-water Boat Show van 3-8 september 2013 en Hanseboot Hamburg: 26 okt – 3 nov. 2013 is het zeiljacht te bewonderen.

Haar ontwerper, Gerard Dijkstra, oprichter van Dykstra Naval Architects, zal tijdens de show een Lifetime Achievement Award van de Nautiqe Hollands Glorie Awards in ontvangst nemen.

Hoewel Gerard Dijkstra zijn architecten bureau inmiddels grotendeels heeft overgedragen, is hij nog erg betrokken bij de ontwikkeling en het ontwerpen van zeiljachten. Zo is de Bestewind 50 geïnspireerd op zijn eigen privé schip, een aluminium Bestevaer 53ST, ook gebouwd door K&M Yachtbuilders.

De Bestewind 50 is een mooi voorbeeld van hoe zee- en wedstrijdzeiler Dijkstra zijn eigen ideale schip ontworpen en gebouwd heeft; een diepe veilige kuip, een pilot house waar men tijdens het zeilen in slecht weer beschut en droog kan zitten, lijnen die naar de kuip leiden en een lange waterlijn en diepe kiel die voor uitstekende zeileigenschappen zorgen. Zelf omschreef hij het ontwerp proces als volgt: “Het ontwerpen van een schip is het vinden van een balans tussen de vele gewenste eigenschappen, waarbij het onvermijdelijk is dat het eindproduct een compromis wordt. Het zal nooit perfect zijn op alle vlakken, maar de Bestevaer komt erg dicht bij mijn ideaal.”

De Bestewind 50 ‘Princess of Tides’ zal zeker opvallen aan de Nautique steiger, naast een aak en motorjacht. De eigenaar heeft de licht blauwe romp uitgekozen na een blik op een prachtige Hollandse lucht. De kleur wordt dan ook ‘sky blue’ genoemd. Aan dek zijn vele custom-made RVS details te vinden, en zelfs de hoogglans gelakte kuiptafel is op maat gemaakt om makkelijk in de ruime bakskisten opgeborgen te kunnen worden.

Het interieur is erg licht en fris gehouden. Witte vlakken, mahonie houten kastjes en een ‘balkenplafond’ geven het geheel een modern klassieke uitstraling, de aankleding in vrolijke kleuren zorgt voor een huislijke sfeer. Drie dubbele hutten en twee natte cellen waarborgen privacy en ruimte. De keuken is uiteraard van alle gemakken voorzien en in de salon staat een grote tafel in de zithoek. Favoriete plek aan boord blijft toch het pilot house dankzij het zicht rondom en het contact met de mensen buiten én beneden.

Na de Hiswa zal de Bestewind te zien zijn op de Open Dag van K&M Yachtbuilders in Makkum op 20 april a.s. Naast deze Bestewind, en de aluminium schepen van de werf, zullen daar nog drie andere Bestewinds te bezichtigen zijn.

Werf: Bestewind bv/K&M Yachtbuilders

Ontwerper: Dykstra Naval Architects

Materiaal: GRP (glass reinforced polyster)

Lengte: 14,97 m

Waterlijn: 13,72 m

Breedte: 4,40 m

Diepgang: 2,15 m

Waterverpl.: 16 T

Mast: carbon

Giek: aluminium

Tuigage: Kotter

Hutten: 3x tweepersoons

Natte cel: 2x met toilet en douche

Bijzonderheden: custom RVS dek details van Lewmar, Esthec aan dek, zwemplatform, pilot house, carbon genakker paal, 2x electrische furler, compleet Nederlands product.