Sail Harlingen 3-6 juli startschot Internationale Tall Ships Races

Van 3 tot en met 6 juli 2014 staat Harlingen volledig in het teken van de zeilsport. De Friese stad wordt dan omgetoverd tot starthaven van de internationale Tall Ships Races 2014. Deze race wordt ingeluid met het vierdaagse spektakel Sail Harlingen.

Naar verwachting zullen de festiviteiten in totaal maar liefst 350.000 bezoekers trekken. The Tall Ships Races Harlingen 2014 belooft hiermee Nederlands grootste nautische evenement van het jaar te worden. De organisatie heeft een belangrijke educatieve doelstelling: minimaal 50% van de bemanningsleden bestaat uit internationale jongeren die middenin hun persoonlijke ontwikkeling staan en daarnaast graag willen leren zeilen.

Van voorbij drijvende Tall Ships tot spectaculaire festiviteiten aan wal

Op donderdag 3 juli vindt de zogenaamde Sail In Parade van 65 historische en moderne Tall Ships plaats. Met deze instroom van indrukwekkende schepen wordt Elfstedenstad Harlingen die dag omgedoopt tot een heus openlucht-scheepvaartmuseum. Zowel bemanningsleden als bezoekers wacht die zomerweek een feestelijk onthaal aan wal, compleet met kermis, optredens, nautische markt en vuurwerkshow. Voor de echte zeilliefhebbers worden diverse schepen opengesteld ter bezichtiging en vindt er een Crew Parade plaats, waarbij de bemanning van de Tall Ships zich aan het publiek presenteert.

Van Harlingen tot Esbjerg

Op zondag 6 juli zwaait Harlingen de schepen weer uit en klinkt het startsein voor de Tall Ships Races 2014 – op naar Scandinavië! De race duurt ongeveer een maand. Vanuit Harlingen wordt allereerst de oostelijk gelegen Noorse haven Fredrikstad aan gedaan, waarna de tocht zich zal vervolgen richting Bergen, aan de andere kant van Noorwegen. Begin augustus gaan de schepen weer voor anker in eindhaven Esbjerg in Denemarken.

Friesland – water en meer

Het is geen toeval dat de Tall Ships Races dit jaar van start gaan in de Friese stad Harlingen. Waterprovincie Friesland wordt veelal gezien als Europa’s grootste vaarschool. Zeilen wordt er met de paplepel ingegoten. Bovendien trekt het populaire evenement Sneekweek sinds jaar en dag jongeren uit heel Nederland. Maar ook op andere vlakken heeft de provincie heel wat te bieden. Zo heeft Leeuwarden recentelijk de prestigieuze titels Hoofdstad van de Smaak 2015 en Culturele Hoofdstad van Europa 2018 binnen weten te halen. Bovendien maken het uitgestrekte natuurlandschap, de Waddeneilanden en de lokale Friese lekkernijen deze provincie een stukje buitenland binnen Nederland.

Website:  The Tall Ships Races Harlingen 2014