Preview:  Volvo Ocean Race 2017 – 2018… De spannendste ooit?

De Volvo Ocean Race start op 22 oktober 2017 in Alicante en eindigt in Den Haag in juni 2018, met 12 tussenstops (Alicante, Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff , Göteborg, Den Haag). Voor het epische wereldwijde avontuur dat 45.000 zeemijl bedraagt schreven 7 hooggekwalificeerde en professionele zeilteams in met daaronder enkele van de meest ervaren zeilers ter wereld.

De teams zijn: Team AkzoNobel, Dongfeng Race Team, MAPFRE, Vestas 11e Urenracing, Sun Hung Kai / Scallywag, Turn The Tide op Plastic en Team Brunel.

Foto: Leg Zero, Around the Island Race. Photo by Marc Bow/Volvo Ocean Race. 02 August, 2017

Begin augustus ging voor alle teams reeds Leg Zero van start, deze nulronde, waarbij geen punten te verdienen zijn, vervangt in feite de vroegere 2.00 mijl die de teams dienden af te leggen om zich te kwalificeren voor de deelname. De huidige formule biedt het voordeel dat in echte race omstandigheden gevaren wordt en de teams en de crew de boothandeling en ondersteuning in een reële situatie kunnen testen.

Leg Zero

Leg Zero begon tijdens  de Cowes Week met de Round Isle of Wight Race en eindigde met ene race vanuit St. Malo naar de Volvo Scheepswerf in Lissabon, Portugal. Tussendoor stond onder meer de Rolex Fastnet Race op het programma.

Tijdens deze wedstrijden konden de teams de samenwerking aan boord, het materiaal en het schip volledig onder de knie krijgen. Er kon volop geëxperimenteerd worden met de zeilvoering  en –techniek. En niet onbelangrijk, ze kregen ook onderling zicht op elkaars prestaties. In de vorige editie werden de eerste twee ronden gebruikt om mekaar af te tasten en een en ander uit te proberen. Nu kunnen de teams er van bij de start meteen volop tegenaan gaan.  Een een week voor de start staan er in Alicante de eerste In-Port races op het programma.

Zoals gezegd waren er geen punten te verdienen in de onderdelen van ‘Leg Zero’ , toch waren er maar 39 minuten verschil tussen de eerste en de laatste van de vloot van 7 deelnemers aan het einde van de 600 zeemijl van de Rolex Fastnet race. Het laat zich dus aanzien dat we met een van de spannendste wedstrijden in de geschiedenis van de Volvo Ocean Race zullen te maken krijgen.

Te volgen via: www.volvooceanrace.com