Jonas Gerckens haalt Belgisch record Route du Rhum binnen

In de nacht van zondag op maandag  25-26 november 2018 haalde Jonas Gerckens de finishlijn van de 11e editie van de Route du Rhum  na 21 dagen, 9 uur, 55 minuten en 15 seconden wedstrijd. Hij eindigde op de 14e plaats en schrijft daarmee  het Belgische record van Michel Kleinjans  (15e in 2014) op zijn naam.

Daar  had hij wel een kleine meevaller voor nodig, want de Fransman Arthur Hubert  die net voor hem finishte, kreeg een straftijd van 45 minuten waardoor Jonas de 14e plaats in de wacht sleepte.

“Het ronden van Guadeloupe was erg gunstig voor mij, ik had wind en heb niet langer nagedacht en alles gegeven,” aldus een duidelijk vermoeide en geëmotioneerde Jonas Gerckens bij de aankomst in Point-à-Pitre. Met zijn 14e plaats haalt hij meteen  ook het Belgisch record in de Route du Rhum binnen dat hij afsnoept van Michel Kleinjans die in de vorige editie in 2014 als 15e eindigde.

Ambitie

Voor de start verduidelijkte Jonas dat zijn eerste ambitie was dit  Belgisch record te verbeteren. Missie geslaagd. Zijn tweede doelstelling, een top 10 plaats, ging verloren nadat hij een tussenstop in Cascais, Portigal moest maken wegens het falen van het energiesysteem aan boord van zijn Volvo 104. Daardoor was hij op achtervolgen aangewezen.

Deze 11e editie van  Route du Rhum was alles behalve comfortabel, om het met een understatement te zeggen. Jonas kreeg af te rekenen met 3 stormen, moest stoppen in Cascais (Portugal) naar aanleiding van problemen met de batterijen,  verloor 1 spinnaker, brak de as van het zijzwaard aan bakboord, had problemen met zijn automatische piloot en zijn satelliet… schade vooral toe te schrijven aan  stress en een ernstig gebrek aan slaap.

“Ik kan het nog steeds niet geloven, ik ben opgewonden en erg blij, en het breken van het Belgisch record is het bewijs dat de race nooit voorbij is tot je over de finish bent.”