Mirabaud Sailing Video Award: winnaar Rob Dickinson combineert zeilen, emotie en teamspirit

De Engelse producent Rob Dickinson (Orillo Films) is de overall winnaar van de Mirabaud Sailing Video Award 2018. Dickinson diende een compilatie in  van AkzoNobel’s deelname aan de Volvo Ocean Race 17-18. Een zeer dynamische clip van een minuut waarin zeilen, emoties en teamspirit  worden gecombineerd.

Foto: ‘Still’ uit winnende video van 2018 © Rob Dickinson (Orillo Films)

Voor de tweede editie van de wedstrijd werden 28 video’s ingezonden, die meer dan 350.000 keer online werden bekeken. Rob Dickinson en de andere deelnemers kregen hun prijs overhandigd tijdens het Yacht Racing Forum in Lorient.

«Prachtig gemaakt, verbluffende  montage, leuk werk. Pittig gebruik van muziek en audio », vatte Shirley Robertson samen, tweevoudig Olympisch kampioene en CNN Mainsail-anker.

« Enorm ambitieus van opzet,  misschien ontbreekt de context en het verhaal. Maar toch een ​​geweldige samenvatting voor het publiek dat de wedstrijd kent. Uitstekend en zeer professioneel, met een hoog wow-gehalte”, aldus Georgie Corlett-Pitt, hoofdredacteur van Yachts & Yachting magazine.

 Als tweede op de ranglijst zond de Australische regisseur Beau Outteridge een ​​grappige en onconventionele video in die een beeld schetste achter de schermen van het Australische Olympische zeilteam. «Beau vond een invalshoek die nog niet eerder was vertoond en de atleten waren aan boord en tonen graag hun humoristische kant – iets dat vaak een uitdaging kan zijn in een wereld vol mediatrainers! », becommentarieerde Daniel Smith, World Sailing Communication & Digital Manager.

 De Volvo Ocean Race was breed vertegenwoordigd in deze wedstrijd, zoals geïllustreerd door de video van Ugo Fonollá, die de derde plaats behaalde. Hij was ‘aan boord van reporter’ tijdens de regatta en brengt op spectaculaire wijze de ronding van Kaap Hoorn door team MAPFRE in beeld.

 De jury bekroonde ook de beste video die door een zeiler zelf was geproduceerd. Hier ging de prijs naar de Fransman Stan Thuret met een videoclip over zijn deelname aan de Mini Transat.

 “De tweede editie van de Mirabaud Sailing Video Award bracht de mooiste video’s samen die in 2018 werden geproduceerd”, vertelt Nicolas Mirabaud, lid van de internationale jury en lid van het uitvoerend comité van Mirabaud & Cie SA. “De vorig jaar geïnitieerde competitie bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar we zijn verheugd om regisseurs van over de hele wereld specifieke video’s voor de wedstrijd te laten zien. We zijn verheugd om het project te zien ontwikkelen, net als het Mirabaud Yacht Racing Image competitie voor de mooiste zeilfoto’s. »

Publieksprijs

De “Public Award”, waarbij het grote publiek via internet kan stemmen, bekroonde de video geproduceerd door Erwan Pelisset (EP Medias), auteur van een video over zeiler Jacques Valente. Die kreeg tien jaar geleden een niertransplantatie kreeg tien jaar geleden, na zijn deelname aan de Mini Transat. Hij neemt dit jaar deel aan de Route du Rhum en bij die gelegenheid promoot hij  orgaandonatie.

Ontdek alle video’s online

Uitslag 2018

Mirabaud Sailing Video Award (professionele filmmakers)

1. Rob Dickinson (Orillo Films) – Een reis om nooit te vergeten

 2. Beau Outteridge – Welk geluid maken de roeiers?

 3. Ugo Fonollá – Kaap Hoorn


Special Jury Award (Beste video geproduceerd door professionele zeilers)

1. Stan Thuret – De grootste race ter wereld


Publieksprijs (stemming via internet)

1. Erwan Pelisset (EP-media) – Eén race – Eén oorzaak – Eén oceaan (Foto onder)