Régates Royales – Trophée Panerai, Cannes

RR_MarquiDe 36ste editie van de Régates Royales – Trophée Panerai in Cannes werd zaterdag 20 september  in stijl en typische ‘Côte d’Azur’ condities afgesloten. Een blauwe lucht, een zachte temperatuur en lichte wind waren van de partij bij de finale van 5 dagen durende regatta.

Na vier races voor de Classics en tien voor de 12 Meters zag het podium er als volgt uit: Vanity V, Chinook, Mariquita, Sagittarius, Dorade, Sirius, Freya en Speedbird.

Classics vechten tot de laatste meter

De finale race van  e Classics was een ‘coastal’ die het publiek een mooi spektakel bood. Bij de ‘Big Boats’ groep won Mariquita (foto boven) goud, met gelijke punten als Moonbeam IV maar met meer overwinningen, terwijl Moonbeam of Fife III derde werd.

In de ‘Vintage Marconi’ beneden de 15 meter , haalde Dorade het makkelijk en stand van begin tot einde aan de leiding met een indrukwekkende score van 3 punten uit vier races, gevolgd door The Blue Peter en Skylark met gelijke punten de tweede plaats deelden. Manitou, derde tot de avond voor de finale viel van het podium.

In de ‘Spirit of Tradition’ categorie was Shamrock V’s krachtig zeilarsenaal niet bij machte Freya 2003 de overwinning te ontfutselen, alhoewel het verschil slechts een enkel puntje bedroeg. Scherzo werd derde op vier punten van de winnaar. Sirius was de onbetwiste winnaar in de ’Vintage Marconi’  boven de 15 meter voor de Italiaans bemanning van Jalina en Cholita. In de Tofinou klasse tenslotte was Speedbird dominant met vier overwinningen op rij.

RR_ChinookIn sommige klassen viel de beslissing pas in de laatste race. Bij de ‘Vintage Gaffers’ waren Chinook (foto onder), Eva en Duet 1926 nauw aan mekaar gewaagd. Uiteindelijke haalde Chinook het met een punt verschil op Duet 1926 en Eva won brons. Idem in de Classic divisie waar Sagittarius in de laatste race Namib van de top wist te verdringen terwijl Naif derde werd.