Ontdek het varend- en havenerfgoed op Water-rAnt

Het weekend van 28, 29 en 30 september heeft Water-rAnt plaats. Een reünie van 35 authentieke schepen en een tiental watererfgoedorganisaties aan kaaien 19, 41 en 42 van het Kattendijkdok in Antwerpen. Alle deelnemende schepen zijn 50 jaar of ouder, of zijn replica’s van traditionele schepen. Van jol tot jacht, van aak tot opleidingsschip.

Op vrijdag middag komt het gros van de vloot aan vanaf 15 uur. Zaterdag en zondag worden de kaaien een ideale uitkijkpost om al deze fraaie schepen te bekijken. Sommige kunnen bezocht worden. Maar er is ook heel wat te doen en ontdekken.

Schepen met een verhaal

Er zijn zes en dertig schepen ingeschreven die allemaal een boeiend verhaal vertellen. De hengsten van Tolerant vzw zijn de actieve getuigen van de mossel en visvangst die eeuwen lang onder zeil werd gedaan op de Schelde. Enkele sleepboten zijn een voorbeeld van de transformatie van afgeschreven wrak tot het met veel zorg gerestaureerde schip.

Tjalken en aken waren ooit de zeilende vrachtscheepjes die alle materiaal en landbouwproducten van noord naar zuid vervoerden. De rond- en platbodems in hout of geklonken ijzer doorkruisen al eeuwen de geulen en scharen tussen de Schelde zandbanken.

En dan zijn er nog de klassieke zeil- en motorjachten. Sommige dateren nog uit de gouden jaren van de Charleston, andere kieljachten markeren de overgang van de houtbouw naar de eerste productie in polyester,de zg. polyclassics.

En niet onbelangrijk zijn de schepen die onze kleuren in de bekende Tall Ships races verdedigen. De tweemaster Rupel is zeker de vedette. Dit houten schip won de Tall Ships Races van voorbije zomer in haar klasse en over all. Maar ook de Antwerp Flyer en de Polarrev missen dit weekend niet.

Bezoek van de schepen toegestaan, maar wel best met de schippers afspreken.

Zaterdag en zondagnamiddag houdt het duikexpeditieschip Commandant Fourcault ‘open ship’. Iedereen kan rondkijken op dit helemaal vernieuwde opleidingsschip. Het ligt klaar voor expedities naar exotische wateren. Het wil wrakken (en schatten) van de VOC gaan opsporen.

De zeescouts tonen hun plannen voor de uitbreiding van de basis aan Linkeroever en komen met een viertal traditionele platbodems maar ook roeigieken. Dit zijn lange open boten waarin jaren geleden de commandant van de grote zeilvaart naar de wal werden geroeid.

Deze houten gieken zijn de verniste trots van de zeescoutsgroepen 1 en 13. (ZAS). Ze varen zowel in de weekends, als voor langere vakantietochten doorheen de Scheldedelta.

De roeidemonstratie die ze in het Kattendijk gaan houden wordt een echte ‘prix d’élégance’.

Ontdek de havenschatkamer van het MAS

Ooit was de vrachtbehandeling in de haven een kwestie van eenvoudige fysica, spierkracht, mechanische toestellen en de inventiviteit van raderen, takelconstructies en stoom.

De dubbele loods waarin de Stad Antwerpen authentieke havenwerktuigen verzamelt en waar vrijwilligers dit materiaal onderhouden gaat voor een dag open. Iedereen kan deze schatkamer van de MAS Collectie bezoeken op zondag tussen 11 en 16 uur. De vrijwilligers leiden iedereen rond, leggen uit waar alles voor diende en demonstreren de toestellen.

Verhalen van een scheepsverleden

De Kinderen Van de Craen zijn een samengesteld gezin. Zij hebben slechts één ding gemeen: ieder van hen is via zijn/haar stiel en DNA verbonden met het wel en wee van de haven. Hun levensverhaal is ook dat van de haven en de stad. Dit theaterproject brengt de nautische erfgoedrijkdom van Antwerpen tot leven. Mensen van vlees en bloed brengen de verhalen met vuur en passie.

Op zaterdag 29/09 om 14 uur: “Verdriet waarop je kunt dansen”. Tessa Verbruggen doet het verhaal van de schipperscafébazin.

Op zondag 30/09 om 14 uur: “Het Tij is Hoog”. Ann Claes brengt het verhaal van de vrouw van de scheepsbouwer.

Knoop een gesprek aan met de zorgers van diverse organisaties die instaan voor het behoud van waardevolle schepen en sites. Maar kom ook je kennis delen over de Congoboten en vooral dan de Charlesville.

En ontmoet scheepsbouwers, bemanningen en andere mensen die de nautische rijdkom een warm hart toedragen.

– De Rupel (sail training)
– Monumentenwacht Varend Erfgoed
– New Belgica
– REVOS
– Tolerant
– Vlaamse Vereniging voor behoud van het historisch vaartuig (VVBHV)
– Watererfgoed Vlaanderen
–  Zeescouts aan de Stroom

Diskoo Bar Valentino zorgt op zaterdag voor een geluidsdecor uit de Franse havenkroegen. Met weemoed en een lyrische slag. Valentino steekt na 21 uur een tandje bij op de pick-ups die de romantiek uit 33, 45 en 78 toeren vinyl persen.

Water-rAnt praktisch :

Kattendijkdok Oost / het Eilandje

Kaaien 19 – 41 – 42 (omgeving Badboot en Mexico bruggen)

Parkeren: best ten noorden van de Mexicobrug of aan het Houtdok

Wat en waar op Water-rAnt: www.shiptoshore.be