Sea Scoopa ‘schept’ drenkeling uit het water

De “Sea Scoopa” is een nieuw en efficiënt reddingsmiddel om een drenkeling uit het water te halen met een reddingsboot. In de meeste situaties kan de drenkeling in 2 tot 3 minuten worden gered, vanuit zee tot op de brancard, met de kleinst mogelijke risico op verwonding van zowel drenkeling als de redders.

Nordic Marina brengt de “Sea Scoopa” op de Nederlandse en Belgische markt. Een reddingsboot moet in staat zijn zo snel mogelijk te handelen bij drenkelingen die gewond of onderkoeld zijn en moeten horizontaal uit het water getild worden om te voorkomen dat de bloeddruk te snel afneemt wat kan optreden als de drenkeling verticaal uit het water wordt gehaald. De zgn. ”Hydrostatische drukverval”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De “Sea Scoopa” wordt bevestigd aan dezelfde kant waar de stuurman achter zijn stuurwiel goed zicht heeft op de actie tijdens het redden van de drenkeling. Aan de binnenzijde wordt de brancard bevestigd. Het rechthoekige net met heldere kleuren en reflecterende tape, voor beter zicht bij donker en slecht weer, heeft aan de buitenzijde een lat met een drijflichaam en handgrepen. De bemanning zorgt dat met twee uithouders het net naar buiten wordt gehouden.

De voorkant van het net is verzwaard met een 8 mm ketting en de achterzijde is voorzien van een lijn die daar het net strak houdt en zorgt er zo voor dat er een soort schepnet ontstaat waar de drenkeling zo uit het water geschept kan worden zonder dat er iemand anders in het water moet gaan om de drenkeling in de juiste positie te manoeuvreren. Het net van de “Sea Scoopa” kan nu naar boven gehaald worden en de constructie van het net zorgt ervoor dat de drenkeling geen andere verwondingen kan oplopen aan armen of benen die bij veel andere reddingnetten wel kunnen voorkomen.
De drenkeling komt dan uiteindelijk op de brancard die direct aan net gekoppeld is. Als deze los is geklikt kan de brancard met drenkeling op een andere plaats gebracht worden aan boord of direct overgezet worden aan wal of een ander schip.
Voor een video demonstratie

.