Miniboat, de elektrische eenpersoonsboot

Op de verhuurmarkt is een nieuwe trend in opmars. Mini-éénpersoonsbootjes met elektromotor. Rapid Whale biedt al een tijdje zelfbouwplannen aan, naast een volledige laser-cut bouwkit. In tal van filmpjes bewijst industrieel designer Josh Tulberg het plezier dat je kan beleven met deze mini-bootjes (180 cm lang).
Maar je hoeft vandaag geen knutselparcours af te leggen om met mini-bootjes te varen, wel een uitstap naar het Franse departement ‘Pays de la Loire’. In Château-Gontier biedt het verhuurbedrijf Canotika een set mini-boten aan om te varen op de rivier La Mayenne.

Foto: ©Teddy Verneuil – Mayenne Tourisme

Deze boten, ontworpen door François Lagabrielle en Quentin Hubert, twee vrienden uit Nantes, worden gemaakt in Mayenne, in Meslay-du-Maine om precies te zijn. Voorlopig vind je ze nergens anders.

François Lagabrielle vertelt hoe ze deze miniboten op het spoor kwamen. “Op een avond ontdekten Quentin Hubert en ik bij toeval het fenomeen miniboot. Het is een vrij populaire praktijk in de Verenigde Staten, waar mensen hun eigen bootjes bouwen. Het leek ons erg leuk, dus gingen we de uitdaging aan om onze eigen boot te bouwen. We deden veel onderzoek en namen zelfs contact op met een scheepsarchitect. Zo werd de Miniboat geboren. We presenteerden ons eerste prototype aan het publiek en gezien de respons besloten we een ondernemersproject op te zetten. Zo ontstond ons merk ‘Beau comme un Bateau’.

Deze kleine elektrische boten van 85 centimeter breed en 1,87 meter lang worden bijna volledig gemaakt in de regio Pays de la Loire waarbij een groot deel van de productie en eindassemblage in Mayenne plaatsvindt. Met een diepgang van 50 centimeter kan de Miniboat een topsnelheid van 12 km/u halen met een gemiddelde actieradius van 4 uur, maar in Canotika zijn ze beperkt tot 6 km/u om te voldoen aan de snelheidsbeperkingen die gelden op dit stuk van de Mayenne.

De miniboat blijkt gemakkelijk te besturen en er is geen kans op kapseizen. Centraal bevindt zich het stuurwiel en aan de rechterkant zit een joystick waarmee men voor- of achterwaarts kan varen. De ontwerper noemen hun miniboot een compromis tussen een peddel/kajak en een elektrische boot. Bovendien hoef je je niet in te spannen…

Christian Laigle, kapitein van de jachthaven van Château-Gontier, biedt je sinds een paar dagen de mogelijkheid om op de Mayenne te varen. Vanaf €8 kun je de kleine boot voor 15 minuten huren en voor €14 kun je 30 minuten varen. Maar ook tochtjes van zo’n 4 km met commentaar van ongeveer een uur zijn te boeken vanaf € 26.

Meer info: https://canotika-tourisme.fr/