Optimist on Tour verder met Torqeedo motoren.

– Muiderzand 29 mei 2024 –

Tijdens de Dutch Water Week ontving Arno van Gerven, directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, twee Torqeedo Travel motoren uit handen van Anton van Wijk van De Stille Boot. Deze elektrische motoren zullen ingezet worden op de volgboten van Optimist on Tour, het rondreizende watersport evenement voor kinderen. Hiermee wordt het 10 jarig bestaan van deze succesformule luister bijgezet, maar ook een verdere stap gezet in de verduurzaming.

Voorbeeldfunctie

Zeilen is op zichzelf al een duurzame sport, maar de volgboten die gebruikt worden zijn dat meestal niet. Daarom streeft het Watersportverbond ook daar naar vergroening. “Met de elektrische buitenboordmotoren van Torqeedo kunnen we dit deel van onze activiteiten uitstootvrij organiseren.

We geven daarmee het goede voorbeeld aan alle kinderen en hun ouders die wij op deze evenementen mogen verwelkomen”, zo licht Arno van Gerven de motivatie toe. Daaraan toevoegend: “Bovendien zijn onze staf én de kinderen blij met het feit dat de motoren helemaal stil zijn, en de lucht op het zeilwater schoon”.

Torqeedo Travel

De motoren die gebruikt worden voor de twee volgboten zijn de Torqeedo Travel 903 en Travel XP. De Travel 903 is de lichtste, een 900 W motor met 915 Wh accu, die gebruikt wordt om de kinderen tijdens de events te volgen en begeleiden. De Travel XP is het nieuwste en krachtigste model: 1,6 kW met een 1425 Wh accu, waarmee de baan wordt uitgelegd en boten worden gesleept.

Beide motoren zijn fluisterstil en krachtig, makkelijk door één man of vrouw te tillen en de accu’s zijn afneembaar. “Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor ons rondreizende watersportprogramma” volgens Anna van der Duim en Karsten van Zeijl van Optimist on Tour, die al de nodige ervaring op deden met de motoren. “Maar wij kunnen  ons voorstellen dat deze stille motoren ook voordeel bieden op bijvoorbeeld bijboten van jachten of open zeilboten zoals de Valk of de Randmeer”.

Duurzaam partnerschap

Het Watersportverbond is op meerdere fronten actief op het gebied van duurzaamheid. Zo worden de aangesloten verenigingen ondersteund bij hun plannen voor verduurzaming. En op het gebied van de volgboten bij wedstrijdzeilen is men actief, onder andere in het project van de H2 Coach Boat, een elektrische RIB met waterstof als range extender. Ook hierbij is De Stille Boot betrokken als mede ontwikkelaar en leverancier van het Torqeedo Deep Blue systeem met 50 kW (80 PK) elektrische outboard.

Over De Stille Boot De Stille Boot werd in 2004 opgericht met als missie om de elektrische transitie op het water te versnellen. Als distributeur van leidende merken als Torqeedo, WaterWorld en diverse energiesystemen werden al vele duizenden boten in Nederland en daarbuiten geleverd met elektrische aandrijvingen.

foto’s © LaurensMorel-OOT