Blankenberge op programma ‘Tour Voile 2024’

De 45e editie van de ‘Tour Voile’ vertrekt op 26 juni vanuit Duinkerken. De eerst etappe gaat richting Blankenberge. Daarna zal deze editie van 2024 koers zetten naar Normandië, richting Dieppe, Deauville en vervolgens Le Havre, om op 14 juli te finishen in Noord-Bretagne, in Saint-Cast Le Guildo.

Het parcours in de Noordzee en het Kanaal is ontworpen door Yann Eliès, die tevens wedstrijdleider is. Het belooft twee weken vol uitdagingen voor de vloot van Figaro Beneteau 3’s.

Foto: Jean-Marie LIOT / Tour Voile

Zeilen in de wateren van de Noordzee en het Kanaal is zwaar en stelt zelfs de meest ervaren zeilers op de proef. In tegenstelling tot de rotskust van Bretagne vormen de zandbanken in deze regio een uitdaging omdat ze zich verplaatsen, waardoor ze niet attente schippers-carthografen parten kunnen spelen. Sterke stromingen voegen een cruciale dimensie toe, net als het drukke scheepvaartverkeer.

De eerste etappe, die op 29 juni van start gaat, brengt de zeilers naar Blankenberge, een badplaats met een strand van bijna 3 kilometer. Daarna zeilen ze langs dit vlakke land, voordat ze op 2 juli beginnen aan de eerste 24-uurs offshore race, die hen naar Dieppe brengt.

“De deelnemers moeten om een uitgestrekte verboden zone heen die hen dwingt het Kanaal over te steken en zich te wagen aan het scheepvaartverkeer offshore. We zitten in een flessenhals met het drukste verkeer ter wereld op dit moment,” vertrouwt Yann Eliès ons toe. We houden ze in het noorden van Frankrijk, dus ze moeten door Duinkerken, Calais… voordat ze in Normandië aankomen”.

Daar moeten ze overstag langs de krijtachtige kust om Dieppe te bereiken. “Een mooie kust. Maar op een winderige dag zijn de zeeën niet gemakkelijk, want de golven zijn erg kort”, benadrukt de wedstrijdleider.

Tussen elke rallyetappe staan kust- en uitgezette parcoursen op het programma met de bedoeling de competitie aan te wakkeren.

Ook dit seizoen krijgen de wedstrijdzeilers weer te maken met een grote verscheidenheid aan zeilsituaties en raceformats. Zowel de juiste als de verkeerde opties zullen een directe invloed hebben op het klassement. ,,Dit is een wedstrijd die nog steeds geworteld is in intergenerationele overdracht en voorbereiding op de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat degenen die de Tour Voile winnen de grote zeilers van morgen zijn,” zegt Yann Eliès enthousiast. Zij zijn degenen die we zullen zien aan de start van de volgende Route du Rhum of Vendée Globe.