Archeologiedagen Scheepswerven Baasrode

– op 26 mei 2024 –

Kom je leerrijke en leuke activiteiten beleven met Archeologiedagen op Scheepswerven Baasrode?

Op 26 mei staat alles in het teken van het thema MIDDELbrEEUWEN. Van hoe een schip onder zeil voortbeweegt, over hoe je een romp dichtmaakt met vies ruikende producten tot hoe touwslagers de touwen voor een schip maken. Je ontdekt er die dag alles over, zowel in leuke demonstraties als met boeiende lezingen.

Kom jij ook langs om meer te leren over de scheepsbouw?

Gratis lezingen:

  • 14.30 uur: Inleiding op het thema – Peter Van Wichelen
  • 14.45 uur: Replica of restauratie? – Cees Droste
  • 15.40 uur: Houten pompen maken – Luc Verachtert

Peter Van Wichelen (Provincie Oost-Vlaanderen) geeft de inleiding tot het thema van de dag en gaat dieper in op een aantal historische aspecten van het gebruik van tuigen en manieren van breeuwen.

Cees Droste (Historische Scheepswerf C.A. Meerman) is al van in zijn jeugd in Nederland actief in de houten scheepsbouw. Na de kneepjes van het vak te leren bij Piet Dekker, ging hij zelf aan de slag en bouwde hij zijn naam in Nederland en België uit. Hij heeft het onder andere over de zin en onzin van replica’s binnen varend erfgoed.

Luc Verachtert is één van de weinigen actief in met het maken van houten pompen – die zijn nodig om ervoor te zorgen dat een schip niet overloopt met water. Met zijn passie voor houtgerelateerde ambachten zal hij zijn expertise over het maken van houten pompen overbrengen.

Welkom!