Acht jachthavens behalen internationaal kwaliteitslabel Blue Flag

Alles samen ontvingen begin mei 28 Belgische stranden, zwemvijvers en jachthavens hun Blue Flag-certificaat. Dit in België door GoodPlanet beheerde label wordt toegekend aan locaties die uitblinken in duurzaamheid en kwaliteit.

GoodPlanet en Blue Flag

GoodPlanet is een organisatie die sensibiliseert en aanzet tot positieve actie rond duurzame ontwikkeling. De bewustmaking rond thema’s zoals de waterkwaliteit en gescheiden afvalsortering die van belang zijn bij de toekenning van de Blue Flag, speelt daarbij een grote rol.

Wat is Blue Flag?

Het internationale kwaliteitslabel Blue Flag beloont uitbaters die niet alleen een uitstekende waterkwaliteit garanderen, zorgen voor veiligheid en toegankelijkheid en extra inspanningen leveren op het vlak van bewustmaking en educatie. Een bezoek aan een Blue Flag-locatie garandeert dus schoon water dankzij strikte waterkwaliteitsnormen en regelmatige veiligheidscontroles en bovendien veilige zwemomstandigheden.

Hoe krijgt een locatie een Blue Flag?

Om het Blue Flag-label te krijgen, moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende criterium, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater, …) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten, …). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de stand van de waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan. Zo herkent de toerist via de Blue Flag meteen de plekken die aandacht hebben voor mens en natuur.

Aan de slag met biodiversiteit

Eén van de engagementen van Blue Flag-locaties is de zorg voor de omgeving: een duurzaam beheer van de locatie, met respect voor natuur en biodiversiteit. Diverse ecosystemen met robuuste gemeenschappen van planten en dieren zijn cruciaal voor een duurzame toekomst. Aan onze kusten, rond zwemvijvers, aan rivieroevers … hebben ecosystemen vele onvervangbare functies. Blue Flag motiveert uitbaters om hier maximaal rekening mee te houden in het beheer. Daarnaast is communicatie en sensibilisering belangrijk: bezoekers worden via het Blue Flag-informatiepaneel ook geïnformeerd over lokale (kwetsbare) natuurgebieden en gedragsregels op het terrein.

Belang van propere stranden, jachthavens en water

“Vlaanderen is een ware schatkist aan waardevolle natuur,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Dat is een belangrijke troef om onze bezoekers te verrassen. Met name belevingen op en langs het water kunnen een enorme meerwaarde zijn om die natuur ten volle te beleven én te leren waarderen, maar dan moeten we ook de nodige inspanningen doen om dat water proper te houden. Het ‘Blue Flag’-initiatief helpt om natuurbehoud mee te stimuleren door onder meer in te zetten op zuivere waterpartijen. Ik wil dan ook samen met Toerisme Vlaanderen alle Blue Flag labelhouders bedanken voor hun inspanningen. Wij streven naar een toerisme dat respect heeft voor de natuur. Dat zorgt ook voor meerwaarde voor de bezoeker.”

De 8 jachthavens waar de blauwe vlag wappert krijgen van ons een speciale vermelding:

  • De Spaanjerd Jachthaven Ophoven
  • Heerenlaak jachthaven, Maaseik
  • JKD (Jachthavens Kempisch Dok, Antwerpen)
  • KYC Nieuwpoort
  • RBSC Zeebrugge
  • VVW Blankenberge
  • V Y Nieuwpoort
  • Zilvermeerhaven – Port Aventura, Mol

Ook tal van sport- en recreatiedomeinen haalden wel een Blue Flag, denk maar aan De Gavers in Geraardsbergen of de Nekker in Mechelen of de Lilse Bergen. Naast de kuststranden van De Panne, Knokke-Heist, Koksijde en Zeebrugge. Grote afwezig lijkt ons het watersportcomplex Sport Vlaanderen in Hofstade. De strand- en zwemzone kreeg onlangs een upgrade waar Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) bijzonder fier op is. de ‘Blue Flag’ criteria werden hierbij blijkbaar niet gehaald.
Maar het is nooit te laat om tot inzicht te komen hoe belangrijk duurzame ontwikkeling van watergebonden en andere recreatiegebieden is.

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag-locaties vind je op www.blueflag.be/locations.

Wil je als booteigenaar zelf een Blue Flag charter ondertekenen? Dan vind je meer informatie op https://www.blueflag.be/over-blue-flag/wat-is-blue-flag