Real life scheepsmotor voor maritieme opleidingen in Antwerpen 

– 8 maart 2023 –

Antwerp Maritime Academy en Scheepvaartschool
huldigen scheepsmotor van ABC in.

Vandaag wordt een levensechte scheepmotor ingehuldigd voor de maritieme opleidingen aan de Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool) en de Scheepvaartschool (Cenflumarin). De motor – type ABC6DZC – wordt geschonken door het Gentse bedrijf Anglo Belgian Corporation (ABC). 

Onthulling van de motor door directeur AMA Rowan Van Schaeren

Met deze motor krijgen de studenten van de Antwerp Maritime Academy en leerlingen van de Scheepvaartschool (Cenflumarin) binnen hun opleiding een hyperrealistische leeromgeving om kennis te maken met alle technische aspecten van een dergelijke motor.

Aandrijvingssimulaties van een schip gebeuren momenteel op kleinere modellen van scheepsmotoren, meestal aangevuld binnen een virtuele of dashboardomgeving. Nu zullen de studenten en leerlingen de ervaring kunnen opdoen zoals de werkelijke situatie aan boord van een schip is.  

Studenten van de Antwerp Maritime Academy kunnen terecht in de Scheepvaartschool voor technische vaardigheden.

“Voor onze studenten is dit een enorme verrijking van hun praktijkervaring”, vertelt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur Antwerp Maritime Academy. “De motor biedt de mogelijkheid om de realiteit van de machinekamer aan boord in de opleiding te brengen. Door dit te koppelen aan onze bestaande navigatie- en machinesimulatoren kunnen we onze studenten een doorgedreven training bieden.” 

Weghalen van de verpakking…

Voor het maritieme onderwijs in Antwerpen is dit bovendien een significante uitbreiding. De motor kan worden aangewend voor diverse trainingsdoeleinden. Zowel de studenten Scheepswerktuigkunde – lange omvaart (hoger onderwijs op academisch niveau) – aan de Antwerp Maritime Academy als de leerlingen voor binnenvaart aan de Scheepvaartschool (Cenflumarin – secundaire school) kunnen met deze motor aan de slag. “Deze schenking van Anglo Belgian Corporation is een prachtig voorbeeld van hoe vanuit de maritieme industrie het onderwijs van studenten ondersteund kan worden met praktijkgericht materiaal. Dit kunnen we enkel maar toejuichen.”, benadrukt Van Schaeren. 

De motor is maar liefst 6 meter lang en 3 meter hoog en ze weegt zo’n 23000 kg. In eerste instantie wordt hij ondergebracht in de werkplaats van de Scheepvaartschool (Cenflumarin). Op termijn zal de motor van ABC worden geïnstalleerd in de campus Noordkasteel. 

Het was niet gemakkelijk om het gevaarte binnen te krijgen in de werkplaats van de Scheepvaartschool, vertelt Roel Buisseret, directeur van de school.