Last Chance Regatta, Hyères… straffe prestaties

Lucas Claeyssens & Eline Verstraelen en Yannick Lefèbvre & Jan Heuninck plaatsen zich voor de Olympische Spelen

Afgelopen week vond de Last Chance Regatta plaats in het Franse Hyères. Tijdens deze wedstrijd konden over de 10 disciplines heen nog zo’n 50 quotaplaatsen voor de Olympische Spelen verdiend worden. België nam deel in de Nacra 17, 49er, iQFoil en Formula Kite.

Foto: © Sailing Energy – FOW

In een nagelbijtende wedstrijd werden er maar liefst twee quotaplaatsen verdiend in de Nacra 17 en de 49er. België verschijnt deze zomer met 8 atleten verdeeld over 5 disciplines aan de start van de Olympische Spelen, de grootste Olympische delegatie tot op heden.

Lucas Claeyssens & Eline Verstraelen knap 3e in de Nacra 17

In de Nacra 17 waren er nog 4 quotaplaatsen te verdienen. Lucas Claeyssens & Eline Verstraelen, Kwinten & Lieselotte Borghijs en Arthur De Jonghe & Janne Ravelingien  lieten de hele week het beste van zichzelf zien, op zoek naar het Olympische ticket. Het Deense team stak er met kop en schouders bovenuit, maar voor de overige drie quotaplaatsen bleef het erg spannend tot de laatste dag. Lucas en Eline hadden een mindere eerste dag maar klommen dag per dag omhoog in het klassement en gingen als 3e de medalrace in, Arthur en Janne als 6e en Kwinten en Lotte als 9e.

Foto: © Sailing Energy – FOW / LCR – Nacra17 duo Claeyssens/Verstraelen

Lucas en Eline wisten het Japanse en Canadese team voor te blijven en pakken het brons. Ze plaatsen  België als land voor de Olympische Spelen en winnen daarmee ook de interne selectie. Arthur en Janne eindigen knap 4e en Kwinten en Lotte 8e. Een straffe prestatie van de drie teams!

Zilver voor Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck in de 49er

Foto: © Sailing Energy – FOW / LCR – 49er duo Lefèbvre/Heuninck

In de 49er-klasse zeilden Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck (FFYB) een zeer constante wedstrijd in een ijzersterkte vloot, waarin nog 3 quotaplaatsen te verdienen waren. Ze stonden de hele week in de top 5 en verzekerden zich de laatste dag met een 1e, 2e en 3e plek van het Olympische ticket.  Ze hadden maar liefst een voorsprong van 21 punten op het vierde land en konden zo genieten van de medalrace, waarin ze ook nog eens 2e werden. Ze pakken knap zilver en plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen!

Thomas Broucke en Daan Baute grijpen naast de quota plaatsen in de iQFoil & Formula Kite

In de iQFoil en Formula Kite waren er nog respectievelijk 6 en 5 quotaplaatsen te verdienen. In de iQFoil begon Thomas Broucke goed aan de competitie. Hij klom elke dag een paar plekjes in het klassement en vocht zich met een hele goeie marathonrace terug in de top 10. In de laatste drie course races kwam hij echter twee keer ten val, waardoor hij op de 13e plek eindigde en jammr genoeg geen kans meer maakte op het Olympische ticket.

In de Formula Kite verscheen het jonge talent Daan Baute aan de start. Hij begon met een paar mindere races, maar knokte zich elke dag weer een beetje meer naar voor. Hij heeft veel ervaring opgedaan en eindigde op de 22e plaats.

Bekijk de volledige resultaten op de officiële website.