Spektakel bij Droogdokkensite…

– 5 april 2024 – Foto’s © Georges Janssens –

‘Het Droogdokkeneiland vormt het meest noordelijke deel van de Antwerpse Scheldekaaien en heeft een oppervlakte van circa 23 ha. Het wordt als “eiland” omgeven door water: het Kattendijkdok, de Schelde, de Royerssluis en de Kattendijksluis begrenzen het gebied.’

Een RUP Droogdokkeneiland werd in 2013 goedgekeurd en krijgt stilaan vorm. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) kadert binnen de uitvoering van het Masterplan Scheldekaaien, dat de totale heraanleg van de Scheldekaaien van Droogdokkeneiland tot en met Petroleum Zuid beoogt.

In een eerste fase wordt bij het Droogdokkeneiland de zuidkant van de site onderhanden genomen.  Verschillende renovatiewerken en aanpassingen aan de gebouwen en infrastructuur worden nu gepland.  En in dit kader dienen een aantal objecten die zich in de werkzone bevinden te worden verplaatst.

Zo werden de blikvangers in Droogdok 1 de drijvende Stoomkraan-9  en het gerestaureerde lichtschip West-Hinder III heden verplaatst naar Droogdok 9 waar ze een stek kregen samen met de schepen van het Rijn- en Binnenvaartmuseum.

De hele operatie verliep optimaal waarbij vele vrijwilligers zich inzetten om alles tot een goed einde te brengen. Dit alles bijgestaan door professioneel materiaal van sleepboten en kranen.

Lees hierover ook de artikels verschenen in FLOWS en GVA/ATV: https://www.flows.be/havens/2024/04/lichtschip-west-hinder-verhuist-door-start-werken-droogdokkensite/
https://www.gva.be/cnt/dmf20240405_94321929.

Sfeerfoto’s

Sleepboot Flying Finn
Stalen meerkabels losmaken
Kapitein van dienst Patrick Van den Bulck
Alles los – klaar om te verhalen van Droogdok 1 naar Droogdok 9
Ook ATV kwam het verloop filmen
Enkele van de vele MPM-vrijwilligers die present waren
Met een ‘poeshkuu’ door het Kattendijkdok
Een Brabo-bootjes levert de nodige assistentie bij invaren van Droogdok 9
Met de nodige meertouwen midden het Droogdok 9 vastmaken
De goede afloop even commentariëren
Dirk Meulemeester de ‘aanvoerder’ van de vrijwilligers droomt ervan om nog eens naar Oostende te kunnen varen, de thuishaven van het lichtschip…
De manuele bediening van de Droogdok-deuren
Ook vlotkraan 9 krijgt een plaats in het Droogdok 9
De schepen van het Rijn- en Binnenvaartmuseum liggen ook in Droogdok 9