Een klimaatexpeditie aan boord van de ‘Belgica’

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de eerste Belgische expeditie naar Antarctica – het wetenschappelijk avontuur aan boord van de ‘Belgica’ – biedt de Koning Boudewijnstichting de bezoekers van het BELvue museum de gelegenheid om in te schepen voor een klimaatexpeditie. Je reist mee naar het verleden, het heden en de toekomst van Antarctica, naar een planeet die stilaan de grenzen van zijn grondstoffen bereikt. Maar er wordt ook duidelijk gemaakt hoe ieder werk kan maken van een nieuwe en meer duurzame wereld.

De tentoonstelling herinnert aan de ongelooflijke menselijke uitdaging die de reis en de eerste overwintering ooit op ‘het Witte Continent’ was en aan de onwaarschijnlijk ruime wetenschappelijke kennis die de bemanning onder leiding van Commandant Adrien de Gerlache mee naar huis bracht – er wordt vandaag nog naar verwezen! Die mannen, uit zes verschillende landen, ondernamen de eerste internationale, grootschalige wetenschappelijke expeditie naar Antarctica, zonder enige territoriale of commerciële bedoeling – ook een première!

Polsslag van een planeet

Maar het Antarctica dat de bemanning van de Belgica ontdekte, is vandaag niet meer hetzelfde: de ijskap smelt weg, diersoorten worden bedreigd,… Ook onze aarde stuit intussen op een aantal grenzen. De ontginning en het verbruik van de natuurlijke rijkdommen veroorzaakt een aanzienlijke klimaatverstoring.

De tentoonstelling meet de polsslag van een planeet die buiten adem raakt en de mensheid voor de uitdaging plaatst van haar eigen voortbestaan. Maar daar blijft het niet bij: het publiek wordt praktische en concrete actiemiddelen aangereikt om onze planeet en de mensheid nieuwe toekomstperspectieven te bieden.

Het wordt dan ook tijd dat we actieve burgers worden in een nieuwe wereld, waarin iedereen, individueel en als deel van de gemeenschap, actie onderneemt om duurzame leefomstandigheden te creëren voor ons allemaal. De tentoonstelling reikt het publiek praktische en concrete middelen aan om zich in te zetten voor een meer duurzame wereld.

De Prinses Elisabethbasis is een Belgische wetenschappelijke basis op Antarctica, gebouwd tijdens het Internationaal Pooljaar 2007-2008 en voltooid in 2008-2009. 

PRAKTISCHE INFO

Op zoek naar… Het einde van de wereld:
Een klimaatexpeditie aan boord van de ‘Belgica’

TENTOONSTELLING

Wanneer: 4 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024

Waar: BELvue museum Paleizenplein 7 1000 Brussel

Openingsuren
Maandag (alleen groepen met reservatie) – 9:30 tot 17:00 uur
Dinsdag tot vrijdag – 9:30 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag – 11:00 – 19:00 uur

Korte schoolvakanties & feestdagen – 9:30 – 17:00 uur

Tentoonstelling in het Nederlands, Frans en Engels.

GRATIS TOEGANG