Wereldwaterdag: Gids voor Verantwoord varen

Op Wereldwaterdag kondigen de European Boating Industry (EBI) en The SeaCleaners de publicatie aan van “The Guide on Responsible Boating”. Deze uitgebreide gids is een oproep tot actie voor schippers wereldwijd om zich in te zettenvoor het bestrijden van plasticvervuiling in onze oceanen en waterwegen.

Sinds 2016 loopt The SeaCleaners voorop in de strijd tegen plasticvervuiling, door te werken aan het verminderen van afval op het land en op zee door middel van bewustwordingsactiviteiten, wetenschappelijk onderzoek en afvalinzamelingsprogramma’s. EBI, dat de Europese boot- en nautische toerisme-industrie vertegenwoordigt, pleit voor een duurzame bootsector en werkt samen met de industrie en schippers om een actieve rol te spelen in de strijd tegen plasticvervuiling.

Met de publicatie van deze gids willen beide organisaties schippers in staat stellen proactieve stappen te nemen om mariene ecosystemen te beschermen. De twee organisaties werken sinds 2020 nauw samen.

De gids voor verantwoord varen biedt praktische aanbevelingen voor schippers om hun impact op het milieu te minimaliseren terwijl ze genieten van hun passie voor water. Van het verminderen van plasticverbruik tot deelname aan afvalinzameling, ze worden aangemoedigd om een actieve rol te spelen in het behoud van de oceanen voor toekomstige generaties.

De Engelstalige gids voor verantwoord varen kan hier worden gedownload en bestaat ook in het Frans.

Stéphanie Poey, The SeaCleaners Education hub global manager: “Recreatief varen heeft een milieu-impact die vaak wordt onderschat. Elke tocht op zee heeft gevolgen voor het mariene ecosysteem en de planeet. Door de acties in deze gids te volgen, kunnen watersporters helpen de oceaan te beschermen en duurzamer en milieuvriendelijker te varen.”

Philip Easthill, secretaris-generaal van de European Boating Industry gaf als commentaar. “Het is onze plicht om onze mariene milieus te beschermen en te behouden zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten. Met deze gids bieden we een hulpmiddel dat charterbedrijven, jachthavens en andere bedrijven aan hun klanten kunnen geven om hun inspanningen voor milieubescherming te bevorderen.”