Draagbare AIS transponder

De Nomad 2 van Digital Yacht is een nieuwe, draagbare AIS transponder ontworpen voor maritieme gebruikers die van boot naar boot gaan – charter schippers, bezorgers, loodsen of booteigenaren die op zoek zijn naar een eenvoudig te installeren AIS systeem.

Het is een volledig functioneel klasse B-apparaat, dus AIS-gegevens worden verzonden met de huidige scheepsidentiteit en positie-informatie, en het ontvangt ook ander lokaal AIS-verkeer. Het heeft een draadloze interface dus is ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met een iPad, tablet, PC of MAC en is compatibel met honderden apps waaronder Navionics, NavLINK, AquaMap, TimeZero enz. Er zijn zowel AIS- als GPS-positiegegevens beschikbaar, dus je hebt geen apparaat met interne GPS nodig.

Draagbaarheid is belangrijk, dus het maakt gebruik van een USB-voedingsinterface waardoor het kan worden gevoed via draagbare accu’s, USB-stopcontacten of zelfs een eenvoudige sigarettenaansteker-USB-adapter. Hij wordt ook geleverd met een compacte combinatie GPS-VHF antenne, zodat hij gebruikt kan worden op grotere schepen waar een intern GPS signaal afgeschermd kan zijn. De USB-aansluiting kan ook AIS-gegevens leveren voor een PC- of MAC-installatie.

Configuratie en programmering is eenvoudig dankzij de draadloze interface – maak gewoon verbinding via een telefoon of tablet, open de browser en de unit kan worden geprogrammeerd met scheepsidentificatiegegevens. Dezelfde interface kan worden gebruikt voor diagnostiek en om de transmissies uit te zetten indien nodig. Er is geen speciale software of app nodig.

De Nomad 2 kost € 895 plus btw en is nu verkrijgbaar. Er is ook een gratis app (iAIS) beschikbaar voor eenvoudige doelweergaven. Meer informatie op www.digitalyacht.eu.com