‘Straalstroom’, bootdelen circulaire vaartuigen start in Gent

Als eerste laureaat van de wedstrijd Circuit Circulair, georganiseerd door de Stad Gent, kon vzw Straal begin 2022 van wal steken met een circulair businessmodel rond het herstellen van verwaarloosde boten. Na een moderne make-over, worden ze beschikbaar gesteld voor bootdelen.

Foto: © Straal: De ‘Straalstroom’ in afwachting van de tewaterlating

Vanaf het voorjaar van 2024 zal vzw Straal een diverse vloot, voor elk wat wils, aanbieden aan Gentenaars. Daarmee worden mensen die graag het water op willen ontzorgd van administratie, kosten, onderhoud en ligplaats. Kortom: gelijkaardige bekommernissen die ook bij het al meer ingeburgerde autodelen worden weggenomen.

Want te veel boten, varen te weinig. Vele verwaarloosde bootjes aan de oevers van de Gentse – en bij uitbreiding de Europese – waterwegen, lopen achterstallig onderhoud op. Ze vervuilen onze waterwegen en slorpen ligplaatsen op. Straal redt deze vaartuigen van de afvalberg en knapt ze op in een inclusief bootatelier: een plek waar vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en specialisten met een gemeenschappelijke passie rond bootrenovatie samenkomen. Zo vormt Straal een open kennishub waar kennis delen, samenwerken en kansen geven centraal staan.

Het voorbije jaar bouwde de start-up aan haar eerste prototype vaartuig in een pop-up werkplaats nabij de Gentse Wiedauwkaai. Om hun plannen te realiseren, werkte Straal samen met de Gentse afdeling van ‘Brake-Out’, dat een leerprogramma biedt aan jongeren met een verstandelijke beperking waarin zij hun talenten ontdekken en bouwen aan een toekomstplan.

De boot werd gedoopt onder de naam “Straalstroom” (bracht de vzw in een STROOMverstelling, waait een frisse wind in de pleziervaart, met een knipoog naar klimaatverandering en circulair ondernemerschap). Een ooit vuile, gele motorkruiser met lekkende en vastgeroeste benzinemotor werd omgetoverd tot een creatief en vooral kwalitatief vaartuig. “Het casco van zo’n verouderd vaartuig kreeg vaak al heel wat te verduren. Van impactschade tot een sandwich aan verstorven lakken. Samen met gespecialiseerde partners bouwt het Straalteam pleziervaartuigen om tot een staat die het origineel overtreft. Ze worden voorzien van de nieuwste technologieën en vormen een uitgangsbord voor duurzaamheid en innovatie binnen de pleziervaart”, aldus cofounder Thijs Van Wingen.


© Stad Gent. Founders Thijs Van Wingen – Laura Van Wingen – Charlotte Van Belle

Nu het prototype vaart, kijkt de vzw volop uit naar een grotere werkplaats om haar productie op te schalen en te groeien tot een sociale onderneming. Want de volgende vaartuigen – schenkingen van mensen die een waardevolle bestemming zoeken voor hun vaartuig – staan al in de rij. Als kers op de taart zal de vloot dienen als proeftuin voor aandrijvingen op waterstof, een door VLAIO gesteund project voor innovatieve starters.

Mensen die interesse hebben in het bootdeelsysteem kunnen vanaf vandaag (18 augustus) een proefvaart aanvragen om kennis te maken met het eerste vaartuig en team Straal.

Contact: Van Wingen Thijs (0468 227 889) en Laura (0472 636 047) – info@straal-boot.be

Meer info: www.straal-boot.be