De Huysman Antwerp Race geeft de Schelde aan de zeilers…

-Breskens – Terneuzen – Antwerpen op 14 oktober 2023-

Als sinds 1988 is de Huysman Antwerp Race het hoogtepunt voor de zeilsport op de Schelde. Niet alleen verzamelen er zich 120 zeiljachten in starthavens Breskens en Terneuzen om zaterdag 14 oktober de rivier op te raggen. De watersportverenigingen SRNA, VVW, RYCB en KLYC op Linkeroever worden die middag de uitgelezen tribunes om de eindsprints van een zeer breed scala aan Belgische en Nederlandse zee- en wedstrijdzeilers van dicht bij te volgen. De vloot meert na de race in Jachthaven Antwerpen Linkeroever aan. Wie finisht binnen de vier en een half uur zeilen?

Grootste vloot zeiljachten

De Huysman Antwerp Race ontvangt als vanouds een zo groot mogelijk deelnemersveld van zeiljachten. Teams met internationale zeilambities zeilen in de internationaal geregelde  IRC categorie, verdeeld in 3 startgroepen. De local heroes zeilen in de CR-categorie, een Belgische formule, onderverdeeld in maar liefst 6 startgroepen.

Voor de volledigheid zijn er ook wedstrijdcategorieën voor de zg. Dayboats, Multihulls (trimarans) en Sportboten. Daarnaast is er een boot in de Maxi categorie ingeschreven: de Boudragon. De recordtijd van het traject Breskens – Antwerpen staat sinds 2006 op naam van haar schipper, de Nederlandse oceaanzeiler Hans Bouscholte op Brunel: 3 uur, 12 minuten en 53 seconden. van Hans Bouscholte die sinds 2006

Rapper, rapst

De grotere jachten met een hoger snelheidspotentieel in de IRC en CR categorieën starten vanaf 09u00 in Breskens. De kleinere jachten starten vanaf 09u40 voor Terneuzen. Zoals de weersvoorspellingen er nu uitzien, gaan de racers optimaal kunnen zeilen op een duwende noodwestenwind die s ’ochtends 4- à 5 Beaufort aantikt en in de namiddag naar 4 Beaufort afzwakt.

Tel daarbij dat iets na de starturen de vloed opkomt en de vloot dus op een rollend watertapijt naar Antwerpen worden geduwd. Uiteraard lopen de grotere jachten de kleinere in, zo wordt de vloot compact en de totale finishtijd van alle deelnemers binnen de perken gehouden.

Racen tussen de vrachtschepen

In deze condities kan de race vrijwel over het hele bochtige traject onder spinnaker worden gevaren, wat de belofte op nieuwe snelheidsrecords vergroot. Dat ondermijnt de boot-aan-boot tactiek aan boord zeker niet. De race moet rekening houden met de beroepsscheepvaart -die gewoon doorgaat- en de kritieke bottlenecks.

Zoals in de smallere vaargeulen, bij het passeren van Hansweert en de toegang tot het Kanaal door Zuid-Beveland, de strekdam bij de Noordzee Containerterminal, de zones rond de zeesluizen van de Port of Antwerp – Bruges of het Deurgangdok. Zowel de Nederlandse Rijkswaterstaat als de Belgische Scheepvaartpolitie zet voor de begeleiding dan ook het maximum aan dienstschepen in, ondersteund door een vloot van 18 assistentie-RIBs met getrainde bemanning van het RYCB-Race & Rescue team.  

Potentiële winnaars

Het spannendst voor het publiek is natuurlijk bij de fictieve lijn tussen een finishvlag op de kaai aan het kruispunt St-Michielskaai / Scheldestraat (open lucht podium Zuid) op rechteroever en een wedstrijdcomité-boot met blauwe vlag voor anker aan linkeroever.

Net voorbij de bocht aan St-Anneke zetten kleppers als  de Maxi Boudragon, de IRC I Samantaga, Raquero en de Nederlandse Van Uden de sprint in voor de Line Honours. Tenzij de Multihulls Triki of de Vale echt alles uit de snelheidskast halen en met de eer om als eerste het verlossende signaal te horen gaan lopen.

Voor alle deelnemers is en blijft  de Huysman Antwerpen Race de race binnen de race in de verschillende categorieën, en soms zelfs tussen boten van hetzelfde merk en type onderling.

Finish – geschatte tijden

Afhankelijk van de windkracht en ric worden de eerste jachten rond 13u30 – 14u00 aan de finish verwacht. Het finishen gaat zeker nog een uur na de eerste door.

Na de race gaat het zeilersfeest in de diverse watersportverenigingen loos met als hoogtepunt de prijsuitreiking om 19u30 bij de Koninklijke Liberty Yachtclub, Thonetlaan 133, 2050 Antwerpen.

foto’s © Georges Janssens

RAGAZZA