Van jongeren zeebonken maken!

Een Boeiend Klasspel
viert zijn tiende verjaardag…

Jongeren al vroeg warm maken voor een carrière op of naast het water.  Jongens én meisjes vertellen dat ze later ook matroos of zelfs kapitein kunnen worden.  Achter het roer van een schip de zeven wereldzeeën afschuimen of in het ruim sleutelen aan motoren.  Of dichter bij huis de binnenwateren van Europa verkennen.

De maritieme wereld blijft voor veel scholen een grote onbekende als het om beroepsoriëntatie gaat.  Daar probeert Een Boeiend Klasspel nu al tien jaar lang wat verandering in te brengen via een geanimeerd spel dat kan gespeeld worden in de derde graad lager onderwijs. 
© Waterproof

Al sensibiliseren in het lager onderwijs

De maritieme wereld is onvoldoende gekend, zeker bij kinderen, leerkrachten en ouders die niet dichtbij een haven of binnenwater wonen.
Maar zelden hoor je een kind dat in zijn of haar dromen op en rond het water wil werken.  Nochtans is de maritieme sector van groot belang voor ons land, en zijn er heel wat interessante vacatures. 

In 2012 lanceerde Areyouwaterproof (AYW) – een samenwerkingsproject tussen de maritieme onderwijsinstellingen, enkele maritieme partners en de overheid – daarom Een Boeiend Klasspel, een educatief spel over werken op het water.
Voor de praktische uitwerking ging AYW in zee met De Aanstokerij, een organisatie gespecialiseerd in vorming door middel van spel.
Met de legendarische woorden van Confucius in ons achterhoofd – Ik hoor en vergeet.  Ik zie en onthoud.  Ik doe en begrijp – werden de eerste stappen gezet om een spel te ontwikkelen.

De voorbije tien jaar hebben al zeker 25.000 leerlingen Een Boeiend Klasspel op school of tijdens de zeeklassen gespeeld, samen met hun leerkrachten én de spelbegeleiders van De Aanstokerij en Horizon Educatief.  Spelenderwijs ontdekken de kinderen verschillende beroepen zoals kapitein, matroos of hoofdwerktuigkundige.  

Een Boeiend Klasspel én de bijhorende begeleiding wordt gratis aan scholen aangeboden dankzij verschillende partners zoals het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, DEME, Fonds voor Rijn- en Binnenscheepvaart, Jan de Nul en de Koninklijke Belgische Redersvereniging.  Sommige scholen koppelen ook een havenbezoek aan Een Boeiend Klasspel.

Het succes van Een Boeiend Klasspel is in tien jaar alleen maar gegroeid. Heel wat directies gaven het spel en zijn begeleiders een prima rapport.  Sommige scholen zijn zelfs ‘vaste klant’ geworden en vragen de spelbegeleiders elk schooljaar terug. Soms wordt het thema water gewoon in het lessenpakket geïntegreerd.

Wat vinden de leerlingen en leerkrachten van het klasspel?

We doen het al jaren.  Leerlingen zijn steeds heel enthousiast.  Knap didactisch materiaal.  Op maat van de kinderen.  Dus steeds een succes!

Prima workshop met gevarieerde opdrachten.  Kennismaking met een door de kinderen minder goed gekende ‘maritieme wereld’.

Het klasspel staat als een huis en de leerlingen worden meegezogen door de activiteiten.

Elk jaar – keer op keer – ben ik zo enthousiast over dit spel!  Zo leuk!
Heel fijne materialen, heel leuk concept, supergoed gebracht!  Gewoon top!

Samenwerkingsproject

Areyouwaterproof (AYW) is een samenwerkingsproject tussen maritieme onderwijsinstellingen, enkele maritieme instanties en bedrijven en de overheid.  Samen maken we promotie voor de maritieme opleidingen en varende beroepen.  De maritieme sector biedt de boeiendste en de meest gevarieerde werkplekken.

Om een job op het water (binnenvaart – zeevaart – visserij) te mogen uitoefenen, zijn er heel specifieke opleidingen, al van in het secundair.  Maar ook bachelor- en masteropleidingen zijn een optie. Er is zelfs volwassenenonderwijs.

Areyouwaterproof biedt je dus een zee van mogelijkheden aan.

Te kort aan varend personeel

Matroos, werktuigkundige, binnenvaartondernemer, schipper, officier, kapitein of loods?  Voor elke ambitie is er een gepaste opleiding.

De maritieme sector is een hoogtechnologische wereld met veel garanties op een job.  Je kan verschillende richtingen uit, ook na een carrière op het water.

En niet te vergeten:  de sector is zeker ook toegankelijk voor vrouwen!

Een Boeiend Klasspel in cijfers

 • 189 scholen boekten al minstens één keer Een Boeiend Klasspel.
 • Sinds de lancering hebben 2 scholen zelfs elk jaar Een Boeiend Klasspel georganiseerd.
 • In maar liefst 1.248 klassen is Een Boeiend Klasspel al gegeven.
 • 24.587 leerlingen werden al tijdelijk omgetoverd tot kapitein, hoofdwerktuigkundige en matroos.

Areyouwaterproof

Areyouwaterproof (AYW) is een samenwerkingsproject tussen de maritieme onderwijsinstellingen, enkele maritieme sectoren en de overheid.  Samen maken ze promotie voor de maritieme opleidingen en de (varende) beroepen.  Ze bieden je een zee van mogelijkheden aan.

Er is maritiem onderwijs op niveau van secundair-, hoger- en volwassenenonderwijs.
De opleidingen zijn gericht op zeevaart, visserij en binnenvaart.

Maritieme onderwijs

Partners

 • Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
 • De Vlaamse Waterweg
 • Defensie – Marine
 • DEME
 • Fonds voor Rijn- en Binnenscheepvaart
 • Jan de Nul
 • Koninklijke Belgische Redersvereniging
 • Zeevissersfonds