Hiswa te water 2023

Van 30 augustus tot 3 september vindt de Hiswa te Water 2023 plaats in de Bataviahaven in Lelystad. 412 boten en 250 exposanten hebben zich voor deze editie aangemeld.

De Bataviahaven in Lelystad ligt met zijn kenmerkende halfronde vorm op een prominente plek in het land. Exposanten krijgen hier alle ruimte om hun aanbod op de mooiste manier tentoon te stellen.

Nederlands onderonsje

Nergens ter wereld zien bezoekers zoveel jachten van Nederlandse makelij bij elkaar. Logisch, het gaat om een thuismatch voor de botenbouwers. Internationaal gerenommeerde Nederlandse jachtwerven en bouwers als Wajer Yachts, KMY, Saffier Yachts en Linssen Yachts graag naar de Bataviahaven zijn present.

Er is ook ruimte voor internationale merken, die tijdens de beurs vertegenwoordigd worden door hun dealers en importeurs. Het Hiswa te Water fungeert als prime time voor verschillende primeurs. Een voorbeeld van deze primeurs betreft de 400e registratie van deze editie. Brunia Watersport uit Biddinghuizen valt deze eer te beurt en zal hun Greenway Marine’s G-Force 10 showen. Deze 10 meter lange kajuit motorboot zal tijdens Hiswa te Water voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Naast het grote aanbod van diverse boten en jachten, vinden bezoekers hier ook alles wat met watersport te maken heeft. Zo vinden er diverse demonstraties plaats op het Fun Park en ontdekken avonturiers allerlei leuke sporten. Verder vinden bezoekers op de kade een breed assortiment aan onderdelen en diensten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen en accessoires.

Groot maar duidelijk

Wederom wordt het evenemententerrein van de Hiswa te Water opgedeeld in verschillende segmenten. Elk segment heeft zijn eigen thema van de producten of diensten die hier worden weergegeven. Eerder bleek deze divisie een groot succes, dus koos de organisatie ervoor om de segmenten te behouden. Zo wordt de boulevard gereserveerd voor grote jachten en krijgen grootformaat tenders en zeiljachten een eigen gedeelte. Princess is met diverse merken aanwezig met maar liefst 11 jachten, terwijl ook Lengers weer goed vertegenwoordigd is. Ook vinden de aanwezigen alle Scandinavische motorboten bij elkaar in hun eigen segment. Hetzelfde geldt voor onderdelen en services. Bijvoorbeeld buitenboordmotoren van grote merken als Yamaha, Honda, Suzuki en Mercury, die op hun eigen paviljoen te vinden zijn.

Bij de indeling van de segmenten hield de organisatie rekening met de laatste trends en interesses. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij aanbestedingen. Deze blijven ongekend populair, wat ook terug te zien is in het aantal aanmeldingen. De grote merken meldden zich snel aan en komen meestal met twee keer zoveel boten als het jaar ervoor! Ook voor zeiljachten ziet de organisatie dat steeds meer grote merken de weg naar Lelystad weten te vinden. Natuurlijk zijn er ook woonboten te vinden op de beurs.

Inspelen op de moderne tijd

De Hiswa te Water is dé gelegenheid om je onder te dompelen in de laatste trends in de watersportbranche. Dit komt dan ook goed tot uiting in het aanbod. Neem bijvoorbeeld de steeds groeiende vraag naar duurzame vormen van varen. Steeds meer inzendingen kwamen van boten met elektromotoren of andere fossielvrije voortstuwing. Ook speelt de beurs in op een heel andere trend, namelijk de zoektocht naar meer personeel. Op alle dagen van de Hiswa te Water kunnen bezoekers meer te weten komen over een carrière in de watersport. Niet alleen bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe collega’s vind je hier.

Boot van het Jaar

Traditiegetrouw organiseert Hiswa te Water de verkiezing Boot van het Jaar, hier ziet de organisatie een groeiende belangstelling voor. Nog nooit waren er zoveel inzendingen Boot van het Jaar verkiezing. Ook hier ziet de organisatie een groeiende belangstelling voor de categorieën tenders en sloepen, zeiljachten en motorboten.

Van de 30 boten die zich hebben aangemeld, moet de vakjury drie boten per categorie selecteren. Vervolgens doen ze een proefrit met elke genomineerde, waarna ze een winnaar kiezen. Uiteindelijk maakt de jury op de avond van de beursopening de winnaar bekend. Daarnaast worden op dezelfde avond de prijzen van de beste startup van het jaar en de oeuvreprijs uitgereikt.

Alle winnaars van de Boot van het Jaar verkiezing worden bekend gemaakt op dinsdag 29 augustus, de avond voor de opening van de Hiswa te Water 2023.

De genomineerden van de jury:

Motorboot van het Jaar Innovatieprijs

Zeilboot van het Jaar Innovatieprijs

Sloepen en Tenders van het Jaar Innovatieprijs

De genomineerden voor de Start-up prijs en de Oeuvre award worden later bekend gemaakt.

Alle jachten zullen op de Hiswa te Water in Lelystad te zien zijn. In de dagen voorafgaand aan de Hiswa te Water, worden alle jachten uitvoerig getest voordat de Jury de winnaars zal kiezen.


Van 30 augustus t/m 3 september 2023 vindt de 38e editie van Hiswa te Water plaats.

foto’s © Georges Janssens