The Ocean Race, tweede etappe…. moeilijke beslissingen in het verschiet

Tijdens de korte tussenstop teisterden de passaatwinden de vloot van The Ocean Race in de waters bij Mindelo, Kaapverdië. Maar woensdag was het relatief rustig bij de start van de tweede etappe van The Ocean Race.

Foto: 25 January 2023, Start tweede etappe in of Leg 2 in Cabo Verde. 11th Hour Racing Team and Team Malizia © Sailing Energy / The Ocean Race

De korte tussenstop was het eerste bezoek van The Ocean Race aan West-Afrika en de archipel, hoewel het al 14 edities een strategisch punt vormt tussen Europa en de Zuid-Atlantische Oceaan op de route van de race .

Het Ocean Live Park zat tot de nok toe vol om de VO65- en IMOCA-vloten te verwelkomen bij hun aankomst afgelopen weekend, met entertainment en concerten tot diep in de nacht.

Aan land bracht de Ocean Race-top in Mindelo maandag meer dan 300 pleitbezorgers van de oceanen in Kaapverdië samen, waaronder de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, de Kaapverdische premier Ulisses Correia e Silva en de Portugese premier António Costa, om te praten over de verdubbeling van de inspanningen die nodig zijn om de oceaan te beschermen.

Op woensdag liepen de teams een kort rondje over het parcours voordat ze de zeilen zetten. Het GUYOT environnement – Team Europe van Robert Stanjek en het 11th Hour Racing Team van Charlie Enright kwamen met een knal over de startlijn, net voor Biotherm en Holcim-PRB, terwijl Team Malizia de kloof dichtte.

De omstandigheden zullen tactisch complex zijn in de Doldrums.

In de eerste etappe hield GUYOT environnement Holcim-PRB af en passeerde de eerste koersmarkering aan de leiding. Stanjek en zijn bemanning bewezen de foils goed onder controle te hebben en gingen aan de leiding.

De wind kwam uit het noordoosten, schommelend tussen 7 en 10 knopen, ver van de 25 knopen passaatwind die aanhield sinds de deelnemers aankwamen.

Door de lichte wind zal de race de eerste dagen tactisch gezien moeilijk zijn. Dat is nu aan de orde, nu de teams moeten beslissen hoe ver ze naar het zuiden of westen willen gaan.

Volg de race op www.theoceanrace.com en www.eurosport.com en op sociale platforms @theoceanrace

Eurosport heeft ook de wereldwijde stream van de startuitzending beschikbaar gesteld op https://www.youtube.com/@eurosport/streams.

Stage 2 stand na de start

1. Team Holcim-PRB

2. 11th Hour Racing Team

3. GUYOT environnement – Team Europa

4. Biotherm

5. Team Malizia