37e Atlantic Rally for Cruisers (ARC) kent pittige start

De 37e editie van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) op 20 november, vanuit Las Palmas de Gran Canaria, kende een pittige start. Een noordoostelijke deining bracht de boten flink aan het rollen. In totaal namen 138 van de 143 sterke vloot de start voor de 2.700 zeemijl naar Saint Lucia, met een langetermijnweersvoorspelling die goede passaatwinden beloofde om hen naar het Caribisch gebied te brengen. 

Meer dan 800 bemanningsleden nemen deel aan ARC 2022 aan boord van een gevarieerde vloot van cruisejachten met monohulls, multihulls en een motorboot die vandaag Gran Canaria verlaat.

Las Palmas Marina, gastheer van de start sinds de eerste ARC in 1986, bruiste de voorbij van leven tijdens het twee weken durende pre-vertrekprogramma van de jaarlijkse rally. De stad Las Palmas is uitstekend geschikt voor het bevoorraden en voorbereiden van de overtocht naar Saint Lucia, die naar verwachting 18-20 dagen zal duren voor de gemiddelde cruiser. 

Rally-organisatoren World Cruising Club voerde veiligheidscontroles uit op elke boot en een gevarieerd programma van seminars en sociale avonden de aanloop naar de start zorgde ervoor dat de deelnemers mekaar beter leerden kennen.

Mark Lawrence, bemanning aan boord van de Australische Dufour 56 Smooth Operator was best te spreken over de diensten en faciliteiten van zowel de riggers als de bevoorraders. ,,Het scheelt gewoon zoveel stress bij de voorbereidingen met al deze ondersteuning. Nu voelen we, ‘laten we gaan’! We kunnen niet wachten op een geweldige passaatwind die naar de Caraïben loodst!”

Emotioneel

Er heerste een emotionele afscheidssfeer toen de jachthaven van Las Palmas geleidelijk leegliep en er een paar kale pontons overbleven. Het toeristenbureau van Gran Canaria, de havenautoriteit van Las Palmas en de Ayuntamiento van Las Palmas zijn de afgelopen twee weken geweldige gastheren geweest voor ARC-deelnemers, en de bemanning nam met golven en gejuich afscheid van de stad toen de jachten in processie de jachthaven verlieten.

Tijdens de afgelopen 48 uur op Gran Canaria, terwijl de bemanningen hun laatste voorbereidingen troffen voor de start van hun Atlantische oversteek, hadden sterke windvlagen uit het NO een aanzienlijke deining van 1,5 meter opgebouwd; ideaal voor surfers, maar zorgde wel wat voor ongemak aan de startlijn. 

Van op het Armada española (Spaanse marine) schip Meteoro, werd de eerste start voor de Multihull en Open Divisies gegeven, net toen de zon doorbrak na een bewolkte ochtend. Met dubbel gereefd grootzeil stroomden de catamarans over de start en maakten 5-6kts.  Vervolgens vocht een kleinere dan gebruikelijke ARC Racing-vloot tegen de deining langs de kustlijn.Het was de Harmony 52 Sao Jorge (GBR) met aan boord onze landgenote Sarah Helsen, die met voorsprong als eerste de start nam, gevolgd door Beneteau First 53 Firstlady (DEU), en de kleinere Beneteau 40.7 Escapado (GBR) volgde als derde. Sao Jorge en Escapado zijn beide charterboten van de Britse Sail Racing Academy en vervoeren gastbemanningen met een professionele schipper en stuurman aan boord.

De start van de meer dan 100 jachten in de Cruising Division om 13.00 uur bood een spectaculair zicht toen de witte zeilen de blauwe horizon van de haven van Las Palmas achter zich lietenen koers zetten richting Saint Lucia, op het ritme van de passaatwinden.

Van de ruim 800 bemanningsleden is de jongste slechts twee jaar terwijl  de oudste schipper meer dan 80 is. De ARC-zeilers komen uit 35 verschillende landen. 

Met het vertrek van de ARC-vloot die rechtstreeks naar Saint Lucia vaart, steken in november 2022 in totaal 234 jachten de Atlantische Oceaan zullen over onder de ARC-vlag.

De ARC+-vloot van 91 jachten vertrok uit Mindelo, Kaapverdië voor hun tweede etappe van hun laatste oversteek twee dagen eerder, op weg naar Camper en Nicholson’s Port Louis Marina in Grenada. Nog eens 43 jachten zullen deelnemen aan de tweede editie van ARC januari, die het nieuwe jaar ingaat, in een derde Atlantische oversteekrally georganiseerd door World Cruising Club, zeilend van Gran Canaria naar Saint Lucia.

Alle ARC-boten zijn uitgerust met een trackingsysteem, zodat familie en vrienden de vloot vanuit het comfort van thuis de posities kunnen volgen via de  ARC website