De populaire Europe klasse kijkt weer uit naar haar OBK bij de Royal North Sea Yacht Club

– Oostende 17-18 september 2022 – foto’s Europe Class OBK 2021 © Pit De Jonge –

Het is stilaan een traditie: het OBK is hét hoogtepunt voor de sterke Europe klasse in Oostende. Net geen zestig deelnemers en uit zeven landen illustreert het belang.

Hoogtepunt van het Europe seizoen

“We hebben heel wat competitie in het buitenland gehad zoals het Italiaans kampioenschap aan het Comomeer het WK in Douarnenez, Frankrijk.” Zegt voorzitter Filip Demaziére. “Daar hebben we gezien dat we nog een hele weg hebben af te leggen. Maar onze jongens en meisjes zijn er klaar voor. Er wordt stevige wind en golfslag voorspeld, daar zijn onze  zeilers sterk in.” Want ook voor de 3,35 meter lange open boot met een zeil van 7m² is de uitdaging van stroming en golfslag op open zee waar de wind ongehinderd waait het grootst. Het OBK is overigens de tweede Belgische race van de vijftien die op zee gevaren wordt. De andere hebben plaats op binnenwater.

Favorieten

Met 59 deelnemers waaronder enkele sterke Nederlandse, Italiaanse, Duitse, Franse, Luxemburgse en Engelse zeilers en zeilsters is dit het top evenement voor de Belgen.  Stijn van Hpye, vorig jaar nog 3de, is de gedoodverfde favoriet, want de kampioen van vorig jaar,  de Duitser Johann Tammen en nr 2, de Belg Toon van Caneghem, zijn (nog) niet aangemeld.  Ook voor Emma Stoop liggen er grote kansen, zeker omdat ze in het voorgaande OBK zich als eerste meisje rangschikte. En voor Maxim Boone is dit een enorme opportuniteit om zijn leiderspositie in het Europe Class Belgium criterium te verstevigen. Buiten de internationale races hebben diverse Belgische Europezeilers er een intensieve trainingweek in Nieuwpoort opzitten, specifiek in de aanloop van dit OBK. 

Populaire eenheidsklasse

“Ik vergelijk ons dikwijls met de hang loose surfers.” Relativeert voorzitter Demaziere alle competitiedrang. “De groep Europezeilers bestaat hoofdzakelijk uit niet professionele zeilers. Het succes in WK’s van de Scandinavische zeilers, bijvoorbeeld,  heeft er ook mee te maken dat je daar tijdens de schooluren gaat zeilen. Dat is hier ondenkbaar. Maar de samenhorigheid en de ongedwongen sfeer van de Europeklasse zorgt wel voor een grote dynamiek. Het is geen toeval dat dit bij twee andere eenzitterklassen precies hetzelfde is: bij de post Olympische Finn en de uitgesproken juniorenboot de Spirou.”

Oostende zeilstad

Oostende wordt andermaal de tribune voor een klasse zeilwedstrijd, na de races voor lokale zeiler, de Euromaster en de Europacup manche in de ILCA klasse, het OBK SB20 en Draak en natuurlijk de Dragon Gold Cup. De Europeboten vertrekken vanaf- en landen na de race weer op het Klein Strand.

OBK Europe class – deelnemers

==================================

Over de organiserende Royal North Sea Yacht Club

De Royal North Sea Yacht Club (1946) vitaliseert de pleziervaart en de watersport aan de kust. Haar strategisch belangrijke locatie, dicht bij open zee, is ideaal om de meer dan 20lokale maar ook nationale en internationale wedstrijden per jaar te hosten. Naast een clubhuis en de jachthaven in het Montgomerydok, de Churchillkaai en de Visserskaai, beheert de club ook de Mercator Marina in Oostende. Hier maken zowel vast ligplaatshouders als de honderden passerende jachten van gebruik.

De club levert alle diensten voor de zeilers, met ligplaatsen, een 20 ton hijskraan en een perfecte ontvangst in het clubhuis met bar, restaurant en uitgebreid sanitair. Dit jaar host de RNSYC o.m. Het Open Belgisch Kampioenschap van de SB20-, de Europe- en de Draakklasse. 

RNSYC, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende  |  info@rnsyc.be   |   www.rnsyc.be 

© Georges Janssens