Norbert Sedlacek Koch vertrekt voor wereldrecordpoging Extreme Sailing World Record

Op maandag 15 augustus 2022 verlaat schipper Norbert Sedlacek Koch het Vendée Globe ponton in Les Sables d’Olonne voor de wereldrecordpoging om non-stop, in zijn eentje, zonder hulp door alle vijf de oceanen te zeilen, inclusief de gevaarlijkste oceanen ter wereld: de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke Oceaan. Deze uitdaging wordt het ANT ARCTIC LAB genoemd.

Foto: IY Open60AAL onder zeil. ©Christophe Favreau

 Inpakken en wegwezen… zo eenvoudig is het niet.  Norbert, aan boord van zijn IY (Innovation Yachts) Open60AAL, wacht meer dan zes maanden op zee, ongeveer 200 dagen en minimaal 32.000 zeemijlen,  alleen, non-stop en zonder hulp van buitenaf. Daarom is het super belangrijk om alle benodigde uitrusting – in totaal 1,2 ton – aan boord te hebben.

Duurzaam

Norbert Sedlacek Koch, tevens oprichter en algemeen directeur van Innovation Yachts,  liet de IY Open60AAL ontwerpen en bouwen door zijn bedrijf  met behulp van volledig duurzame en recyclebare materialen zoals vulkanische vezels, balsahout en biocompatibele epoxy. Daarom zal het project “echte duurzame” bootbouwoplossingen – zoals recyclebare composieten, onschadelijke matrixsystemen en natuurlijke kernmaterialen – tot het uiterste testen.

Norbert met alle apparatuur die aan boord moet worden opgeborgen. ©Innovation Yachts

Deze challenge is dan ook niet alleen een wereldrecordpoging. Het doel van deze recorduitdaging is ook om betrouwbaar duurzaam zeilen te bevorderen, omdat het zeiljacht, de Innovation Yachts Open60AAL, volledig elektrisch is en alleen wordt aangedreven door hernieuwbare energie zoals wind, waterkrachtgeneratoren en zonne-energie. Dit betekent ‘schone’ botenbouw en zero emissie zeilen, zelfs voor lange afstanden door het gevaarlijkste water op onze planeet door ijs, stormachtig water en doldrums.

Over Innovation Yachts

Innovation Yachts is een Oostenrijks-Franse scheepswerf die unieke race- en cruisejachten op maat ontwerpt en bouwt. De werf gebruikt nieuwe trendsettende volledig duurzame en recyclebare materialen om de kwaliteit, prestaties en de bescherming van het milieu tijdens en na de bouw te optimaliseren.


Route van Project ANT ARCTIC LAB. © Innovation Yachts

Over het ANT ARCTIC LAB-project

ANT ARCTIC LAB is een wereldrecordpoging om non-stop, alleen en zonder hulp door alle vijf de oceanen te zeilen, inclusief de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke Oceaan.

Over de route

Norbert vaart van Les Sables d’Olonne naar het noordwesten tot ten westen van de Britse eilanden, en dan recht naar het noorden om de archipel van Svalbard aan te komen. Hij gaat dan hoger in het noordpoolgebied en rond Svalbard van oost naar west op ongeveer 80 ° N, de koers zal naar het zuiden leiden, langs het westen van IJsland, de Acores en de Cap Verde-eilanden om uiteindelijk in de Zuidelijke Oceaan te komen. De uitdaging gaat rechtdoor naar het oosten, langs de lengtegraad van Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin, Tasmanië, Stewart Island, helemaal rond Antarctica, en uiteindelijk langs Kaap Hoorn en dan koers naar het noorden terug naar Les Sables d’Olonne.