850.000 bezoekers voor The Tall Ships Races in Antwerpen

– Antwerpen 24 juli 2022 – foto’s © Georges Janssens –

Bezoek van zeilschepen zorgde samen met Bollekesfeest voor topweekend in de stad.

The Tall Ships Races, die Antwerpen voor de zevende keer aandeden, zorgden voor een grote volkstoeloop in de stad. Een veertigtal schepen ligt van vrijdag tot maandag aangemeerd in de stadshaven, verspreid in de dokken rond het MAS en in het Kattendijkdok, en aan de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen. Tegelijkertijd vond het Bollekesfeest plaats op de Grote Markt en de Groenplaats. Op de twee evenementen samen kwamen 850.000 bezoekers de sfeer in Antwerpen opsnuiven, de kathedralen van de zee bewonderen en genieten van optredens, vuurwerk, lekker eten en drinken.

Niet alleen de prachtige schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten vielen in de smaak. Zo was er de traditioneleCrew Parade, die zaterdag in optocht ging vanaf het Zuiderterras, via de Kaaien, langs het MAS tot aan het Havenhuis. Ook de liveconcerten aan het Zaha Hadidplein en het Steenplein waren populair. Het unieke vuurwerk, op 3 locaties, beroerde heel wat bezoekers en deelnemers. Bezoekers konden ook langsgaan bij partners die hun innovatie & duurzame initiatieven toonden aan het grote publiek, en aan het MAS en aan de Napoleonkaai stond dan weer de Maritieme Markt. Ook op het Bollekesfeest ging het dak er af, met vele populaire artiesten.

Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen heeft fantastische dagen achter de rug. De sfeer van machtige zeilschepen, het zicht van de vele masten en touwen met onze stad als decor, vervult elke Antwerpenaar met trots. Het is geen wonder dat zovelen van hen, en een massa bezoekers, daar van kwamen genieten. De koppeling met het Bollekesfeest was ook een schot in de roos, met een spectaculair vuurwerk als kers op de taart. Het was echt genieten. Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had. Ik kan niet wachten op de volgende editie! Mijn dank aan iedereen die betrokken was bij de feilloze organisatie, want ze maakten van mij en zovele anderen een fiere Sinjoor.”

Maandag 25 juli 2022 vertrek schepen

The Tall Ships Races 2022 bestaan uit 2 races. De eerste race startte op 7 juli in Esbjerg (Denemarken) en eindigde in Harlingen (Nederland). De schepen vaarden van daaruit naar Antwerpen en kwamen op 22 juli aan. Op maandag 25 juli vertrekken de schepen voor een tweede race richting Aalborg (Denemarken).

Bedoeling van de Races is om een cruciale positieve sociale impact te genereren. Ze promoten het onderlinge begrip tussen jongeren van verschillende culturen en landen, en bieden hen via de zeiltraining een persoonlijke ontwikkeling en ervaringen die ze voor het leven meedragen. Zo doen, na een inclusieve selectie, ook deze keer bijna honderd Belgische jongeren mee, als lid van de Antwerp Crew.

Ook in 2026 en 2030

Antwerpen zal ook voor de twee komende edities van The Tall Ships Races, in 2026 en 2030, gaststad zijn. De stad werd namelijk als allereerste ‘Anchor Port’ erkend door organisator STI, dat nieuws werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Schepen Annick De Ridder: “Als havenschepen wil ik de band tussen stad en Schelde herstellen, want de Vlaming moet terug trots worden op de traditie van scheepvaart en de grote welvaart die onze haven voorbrengt. De hoge bezoekersaantallen van het voorbije weekend bewijzen dat er wel degelijk interesse daarvoor is. Net daarom kijk ik samen met de vele andere bezoekers alvast uit naar de volgende editie in 2026 die ook Antwerpen opnieuw zal aandoen. We wensen de crews een behouden vaart naar Aalborg in Denemarken.”
Annick De Ridder en Bart De Wever samen sportief promotie voeren…

Weetjes en Cijfers

ALGEMEEN

Wist je dat….
– The Tall Ships Races (TSR) voor het eerst in 1956 georganiseerd werden? De eerste race startte in het Britse Torquay en eindigde in de Portugese hoofdstad Lissabon.
– De eerste Belgische editie in 1981 plaatsvond in Oostende?
– TSR voor de zevende keer halt hield in Antwerpen? De laatste editie dateert van 2016.
– Je de weg die een tall ship aflegt kan bekijken op de website? https://tallships.antwerpen.be/de-weg-van-een-tall-ship/
– Je de ligging van alle zeilschepen kan volgen via  https://www.marinetraffic.com/?
– Antwerpen maar liefst 7 internationale delegaties mocht ontvangen die achter de schermen een kijkje kwamen nemen om van ons te leren?

Tall Ships Antwerpen 2006

NAUTISCH

– Meer dan 1200 lopende meter aan schepen
– Bijna 100 masten van schepen
– Meer dan 20.000m² aan zeil op de schepen.
– Meer dan 1000 bemanningsleden en trainees
– De pilotcutter Jolie Brise , gebouwd in 1913, is één van de oudste deelnemende schepen, met nochtans de jongste bemanning: de gemiddelde leeftijd is 22 jaar

Jolie Brise

MENSEN

Wist je dat…

– Meer dan 200 vrijwilligers zich inzetten om het grote evenement in goede banen te leiden?
– De initiatie van TSR bedoeld is om jongeren onder 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilgebeuren? Daarom is het verplicht dat de helft van de bemanning tussen de 15 en 25 jaar is.
– Er uiteindelijk maar liefst 93 Antwerpse jongeren mee aan boord gingen als trainee?
De stad heeft niet minder dan 68 van hen begeleid met een fondsenwervingstraject.
Daarvoor werd beroep gedaan op vrijwillige coaches van haven, stad, Balthazar en Windseeker.
– Naast wat georganiseerd werd voor het publiek/bezoekers, werd er ook heel wat georganiseerd voor de schepen zelf: randprogramma schepen/crew: sociaal- en cultureel programma,  sportactiviteiten, hang out space voor de crew , crewparty, captains dinner…
– Er op zaterdag alleen al meer dan 500 mensen werkten om het evenement in goede banen te leiden.
– Er in de gehele organisatie meer dan 825 mensen meedraaien op alle niveaus,  stadsmedewerkers niet meegerekend.

        EVENEMENT

  • TS Tarangini uit India kwam voor de eerste keer naar Antwerpen, en legde meer dan 7000 nautische mijlen af naar Antwerpen
  • Shabab Oman ontving 34.000 bezoekers op het dek, en legde meer dan 6000 nautische mijlen af naar Antwerpen
  • Wandeltraject langs alle schepen = ca 3,5 km
  • Totale evenementensite: meer dan 80.000 m2 = 12 voetbalvelden
  • Aantal deelnemende landen: 12
  • Meer dan 1500m² aan tenten opgesteld
  • Meer dan 4,5 km aan elektriciteitskabel gebruikt
Shabab Oman

DUURZAAMHEID

Omdat een goede zorg voor het klimaat belangrijk is, gingen The Tall Ships Races in Antwerpen zo duurzaam mogelijk door. Van groene stroom tot cateringmateriaal, de organisatie had een klimaatvriendelijke oplossing klaar.

Wist je dat…

– De organisatie laat in Vlaanderen voor 12.500 euro aan bomen planten om de CO₂-uitstoot van het evenement te compenseren.
– De stroom die gebruikt werd tijdens The Tall Ships Races in Antwerpen, is zo veel mogelijk groene stroom. Bij wind leverden de windmolens achter het Havenhuis de stroom.
– De hapjes en drankjes zoveel mogelijk werden geserveerd in duurzame verpakkingen
– Alleen al voor het eten op het Zaha Hadidplein 20.000 herbruikbare borden werden ingezet.

De ‘Paniek’-bar naast Kattendijkdok Oostkaai – open tijdens zomermaanden

– River Cleanup droeg zijn steentje bij door zoveel mogelijk afval uit de rivieren te halen.
– De meeste materialen die de organisatie aankocht, zoals t-shirts voor de trainees of drukwerk, zijn duurzaam en lokaal geproduceerd.
– Blue flag scheme = programma voor tall ships om zich in te zetten voor het milieu https://www.blueflag.global/sail-training-international. Maar liefst 12 schepen  die in Antwerpen aanmeerden doen hier aan mee: Alexander von Humboldt II, Dar Mlodziezy, Eendracht, Esprit, Europa, Gulden Leeuw, Jolie Brise, Loa, Morgenster, Oosterschelde, Rupel, Thalassa.

Mondvoorraad opslaan voor de volgende reis…
bubbels
Marine opleidingsschepen Zenobe Gramme (BE) en Urania (NL)
Saeftinghe en Rupel
De Eenhoorn – www.maritiematelier.be

Update 25 juli 2022:

Ondertussen hebben de Tallships Antwerpen weerom verlaten om af te stevenen naar hun volgend wedstrijddoel in Denemarken. Ook het vertrek ging niet ongemerkt voorbij en heel wat kijklustigen kwamen zich nestelen langs de Schelde-oevers. Een fotorelaas kan u vinden op: The Tall Ships Antwerpen 2022 – (https://inshore.yachtweb.be).