FELLOW OF JACQUES ROGGE.

BELGIAN SAILING: DE PRIJS VOOR FELLOW VAN JACQUES ROGGE GAAT OP 13 MEI 2022 NAAR MARIE-BLANCHE WIAME-ROUCHET

/door Dorothée Prévot (vertaling) – foto’s © Georges Jansssens
Bekijk ook de video van de uitreikingsceremonie: <klik hier>

vlnr Mady Fobert (BRYC), Marie-Blanche en Bart Van Hooreweghe (WWSV)

Marie-Blanche Wiame-Rouchet is een alomtegenwoordige naam in de Franstalige zeilwereld met een buitengewone (watersport)carrière.

Gepassioneerd door zeilen, groeit Marie-Blanche stelselmatig!

Samen met haar man Jean Rouchet begon ze haar actieve loopbaan in de klasse 470 en in Ponant.

Ze is een van de oprichters van Cercle de Voile de Dave (CVD)*, opgericht in 1971 en was voorzitter van de Ponant Class Association van 1997 tot 2007.

In 2000 trad ze toe tot de one-design-sectie van de Fédération Royale tot 2006 en die van de FFYB vanaf 2006 tot 2007.

In 2008 trad Marie-Blanche toe tot de raad van bestuur van de FFYB en werd ze voorzitter van 2008 tot 2020. In 2020 liet ze het roer een beetje los en maar bleef toch ondervoorzitter.

Maar wat Marie-Blanche boeit is de competitie. Daarom nam ze snel de touwtjes in handen van de wedstrijdstructuur en en dit op het hoge niveau.

Ze organiseert de Volvo Opti Tour op, een circuit van 7 tot 10 regatta’s gericht op jonge mensen die de wedstrijd willen proberen, en de Volvo Sailing Academy, in samenwerking met de SNEH, een opleidings- en ontwikkelingscentrum voor alle zeilers van de clubs van de Belgische Franstalige Yachting Federation (FFYB).

In 2019 werd ze plaatsvervangend lid voor de pleziervaart binnen het federale platform. Ook in 2019 ontving ze de ‘Trophée de la Reconnaissance du mérite sportif’ van de stad Namen.

Het is dan ook met veel plezier dat Belgian Sailing op vrijdag 13 mei de Fellow of Jacques Rogge-trofee heeft uitgereikt aan Marie-Blanche WIAME-ROUCHET. Deze plechtige overhandiging ging door in de mooie lokalen van Brussels Royal Yacht Club (BRYC)

Ze voegt zich bij grote namen die een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de watersport zoals: Patrick VAN DEN BULCK (2014), Paul MAES (2015), Albert LAUWERIER (2016), Mady FOBERT (2017), Eddy DE SMEDT (2018), Sadi CLAEYS (2020).

Gefeliciteerd met deze prachtige onderscheiding!

* De Cercle de Voile de Dave heeft ook zopas een koninklijke titel hebben verkregen vanwege haar 50-jarig bestaan.