Nederlands onderzoek:
watersport in de lift

Ze doen het vaker en ze doen het graag…

Aan de  persbelangstelling voor de opening van de watersportmaand in ons land zou je kunnen afleiden dat de waterport op haar retour is, maar schijn (en afwezige pers) bedriegen.

Het gaat goed met de watersport in de Lage Landen, zeer goed zelfs. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Waterrecreatie Nederland. Een kwart van de Nederlanders doet aan watersport, blijkt uit het onderzoek.

Foto: Archief Bootmagazine

 “De watersport heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is populairder geworden onder Nederlanders in vergelijking met de vorige meting in 2013. Uit het onderzoek blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders in 2021 een vorm van watersport hebben beoefend. Met name sloepvaren, kanoën/kajakken en suppen zijn zeer populaire watersporten”, vertelt Marieke Politiek, manager Intell & Insights bij NBTC.

Watersport trekt jong publiek aan

De meeste watersporten zijn populair onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Dit geldt met name voor surfen (65%). Daarnaast zijn waterskiën en suppen ook zeer populair onder de jongeren (resp. 62% en 51%). Marleen Maarleveld, directeur Waterrecreatie Nederland: “Mooi om te zien dat de jongeren het water weten te vinden voor sport en ontspanning. We zien ook dat watersport eigenlijk bij alle leeftijdsgroepen populair is, ook de nieuwe watersportvormen. Ten opzichte van het onderzoek in 2013 is het aandeel van jongeren bij de meeste watersportvormen gestegen.”

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna een vijfde van de Nederlandse huishoudens in bezit is van een watersportuitrusting. Dit zijn in totaal 1,4 miljoen huishoudens. Verder blijkt dat ongeveer 700.000 Nederlandse huishoudens de aanschaf van boten en/of watersportuitrustingen in de komende drie jaar overwegen. De interesse is het grootst voor supboards, visuitrusting en sloepen. Ook kano’s, kajaks en kajuitboten zijn in trek.

Foto: Sirius Yachts

Corona maakt watersport nog populairder… 15 procent nieuwe beoefenaars

Corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15 procent van alle ondervraagden geeft aan sinds de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. Daarnaast geeft bijna de helft van de watersporters aan in 2021 even vaak aan watersport te hebben gedaan als voor corona. Marieke Politiek, NBTC: “In de afgelopen twee jaar hebben we gemerkt dat natuur- en recreatiegebieden steeds populairder werden onder Nederlanders. Mensen zochten rust en ruimte op in natuurgebieden. Het is dan ook niet verrassend dat de watersport populairder is geworden.” Marleen Maarleveld voegt hieraan toe: “Naast de impact van corona merken we dat er ook steeds meer soorten relatief nieuwe watersporten bijkomen, zoals suppen of sloepvaren.

Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt en zochten de groenblauwe omgeving op om te bewegen maar ook om te ontspannen. Nederland is wat dat betreft uniek; bijna overal is het water dichtbij.”

Gezelligheid en ontspanning belangrijkste motieven

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders een watersport beoefenen voor de gezelligheid en voor de ontspanning. Bij zeilen en surfen scoort het beleven van weer, wind en water ook hoog en bij waterskiën de kick. Voor roeiers draait het vaak om fysieke activiteit.

Zie voor een overzicht van de rapportages volgens de diverse disciplines: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen.

Daar vinden we meer details over het vaargedrag en de aantrekkelijkheid van de watersportgebieden. Zo geeft een ruime meerderheid van de zeilers  met een kajuitboot aan af en toe drukte te ervaren tijdens het varen. Eén op de vier zeilers met kajuitboten beweert regelmatig tot vaak last te hebben van drukte tijdens het zeilen. Circa en kwart ervaart (vrijwel) nooit drukte als men zeilt.

De twee belangrijkste reden om te gaan zeilen met een kajuitboot zijn het beleven van de elementen en ontspanning (hoofd leeg maken).  Daarnaast worden de vrijheid/gaan waar je wilt en gezelligheid/samen met familie/vrienden vaak genoemd. Dezelfde redenen vinden we terug bij het varen met een kajuitmotorboot, alhoewel hier de gezelligheid voorop staat (samen met familie/vrienden zijn), op enige afstand gevolgd door ontspanning/hoofd leeg maken en de vrijheid (gaan waar je wilt). 

Friesland (Friese meren) krijgt de hoogste score op het aspect mogelijkheden om te varen/zeilen. Wat betreft sfeer op het water en aanwezigheid watersportvoorzieningen krijgt de Waddenzee/Waddeneilanden de hoogste beoordeling.   

Foto: WWSV

Jong en oud

Zo’n 55 procent van de eigenaars van een kajuitmotorboot is ouder dan 50 jaar, bij de bezitters van een kajuitzeilboot is dit zelfs 72 procent. Vanuit deze hoek is dus geen verjonging te verwachten, daarvoor moeten we naar de zogenaamde trendsporten kijken, zoals kite-, golf- of windsurfen, waterskiën/wakeboarden en natuurlijk suppen. De helft van de suppers is tussen de 18 en 34 jaar. Bijna een derde van de suppers heeft zijn eigen sup en 16% leent die van anderen. De Noordzeekust is het meest aantrekkelijke gebied om te surfen, gevolgd door IJsselmeer(kust)/Markermeer. Op de derde en vierde plaats staan de Waddenzee en Friese meren. Bijna de helft van surfers heeft aan windsurfen gedaan. Ruim een derde van de surfers heeft golfsurfen beoefend. 16% van de surfers deed aan kitesurfen. En dan is de foiling variant nog niet in overweging genomen.

De meeste watersporten worden vooral beoefend door jongeren. Met name geldt dat voor surfen, waterskiën en suppen. 55+-ers doen relatief veel aan varen met kajuitboot en sportvissen. De verhouding man/vrouw is bij de meeste watersporten redelijk in evenwicht. Wel is suppen een stuk populairder onder vrouwen (61%) en sportvissen wordt weer vooral gedaan door mannen (78%).

Sociale klasse

De hogere sociale klasse (A) doen het meest aan watersport in Nederland. Bijna 50% van de vaarders in open zeilboten komt uitsociale klasse A, ook onder surfers behoren de meeste beoefenaars tot de hogere sociale klassen A en B. Onder sportvissers komen de meeste beoefenaars uit de sociale klasse C/D. 

En tot slot nog even stilstaan bij het bootbezit en de plannen tot aanschaf.
Circa 18% van de huishoudens in Nederland bezit één of meer watersportgoederen of –uitrustingen. Dit komt neer op zo’n 1,4 miljoen huishoudens. Een visuitrusting is het vaakst te vinden in een Nederlands huishouden, een waterscooter of jetski het minst vaak. Een supboard is in een paar jaar tijd erg populair geworden in Nederland (in bezit van 165.000 huishoudens). Als het gaat om varen en zeilen  zijn sloepen en kajuitboten het meest in bezit van Nederlandse huishoudens.

Ongeveer 700.000 Nederlandse huishoudens overwegen de aanschaf van boten en/of watersportuitrustingen in de komende drie jaar. De interesse is het grootst voor supboards, visuitrusting en sloepen.

Alle details zijn terug te vinden op: www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek