COPPER CUP 22 @ RNSYC

– Topzeilers veroveren Oostende –

In het weekend van 14 en 15 mei houdt de Royal North Sea Yacht Club van Oostende de Copper Cup.

De wedstrijd staat open voor de Europe, de Finn, (eenzitter) en  de Snipe (tweezitter)  eenheidsklassen. Niet toevallig klassieke eenheidsklassen met een grote dynamiek, zowel op internationaal als op nationaal vlak

Sterke bootklassen

Zeker de voormalige Finn klasse groeide de jongste jaren sterk aan, mede door het succes van de leeftijdsgroepen en de duurzaamheid van de boten. Zelfs na enkele jaren racen blijven ze competitief. Belgisch kampioen Sigurd Vergauwe staat op de deelnemers.

In de Snipeklasse zijn de beste zeilers uit het Antwerpse vertegenwoordigd. Voor hen is het de terugkeer naar de Noordzee, na talloze open water wedstrijden in het Zuiden.

De Europeklasse kijkt op dit moment al uit naar een sterke deelname, ondermeer met , naast de beste Belgen, twee Italiaanse en twee Luxemburgse deelnemers. Maxim Boone en Arthur Teugels, de nummers één en drie in de Belgische landenrangschikking, zijn er alvast bij.

Voor en tegen van zeilen op de Noordzee

De organisatie verwacht dat het deelnemersveld gaat groeien, naarmate de wind en golfslagconditities niet te zwaar worden. Het is een wedstrijd op open zee, dus is de invloed van wind tegen de getijdestoom niet alleen een bijzondere uitdaging voor de zeilers. Voor sommigen vormt dit een extra uitdaging, die hun zeiltalent alles anders aanspreekt dan bij zeilen op plassen en meren.

Oostende, zeilstad

De vloot wedstrijdboten, begeleid door vele assistentie- en coachboten, vertrekt vanaf het Klein Strand. Een goede gewoonte bij de eenheidsklasse competitie in Oostende Het publiek loopt dus vlak naast de paddock van de zeilsport. De racebaan wordt in functie van wind en weer uitgezet in zee, voor Oostende.
Oostende onderstreept alweer haar uitermate gunstige ligging en randcondities om het zeilen te kunnen ontvangen. De deelnemers zijn direct de open zee op, de begeleiders komen naar de RNSYC-jachthaven in het Montgomerydok, iets verderop.

Er staan maximaal drie manches per dag op het programma. De prijsuitreiking is zondag na de races bij RNSYC.

___________________________________________________

Meer over de Finn klasse in België: https://www.finn-sailing.be/en/
Meer over de Snipe klasse in België: https://www.scira.be/
Meer over de Europe klasse in België : http://www.europeclass.be/
Meer over de Royal North Sea Yacht Club: https://www.rnsyc.be/
Montgomerykaai 1, 8400 Oostende, België
foto’s © Pit De Jonge