Project Ocean: eerste Arksen 85 Explorer vat ontdekkingsreis aan

De Arksen 85 Explorer is ontworpen als ontdekkingsvaartuig dat is geoptimaliseerd voor gezinsgebruik. Ontworpen om verre bestemmingen te bereiken en te verkennen met een ‘off-grid’ –functionaliteit onder de noemer ‘Project Ocean.

Het bedrijf is enthousiast over de belangstelling voor de Arksen 85 en zal in april beginnen met de bouw van het tweede schip, met oplevering gepland voor eind 2022. Bovendien zal een derde 85 aan het eind van dit jaar beginnen en begin 2023 worden opgeleverd.

Met de steun van het Arksen-team wordt de eerste route momenteel uitgestippeld, beginnend in het uiterste noorden van Europa, waarbij ze de fjorden verkennen en toerskiën in Noorwegen. Vervolgens de Middellandse Zee, het Caribisch gebied, de VS en Canada bezoeken. Op de langere termijn zijn de eigenaren van plan  om de Noordwestelijke Passage over te steken, voordat ze naar het zuidelijk halfrond gaan om Patagonië en Antarctica te bezoeken.

Om aan de eisen van de klant voor een ‘gezinswoning op zee’  te voldoen, heeft het team van Design Unlimited een op maat gemaakt interieur ontwikkeld dat comfort combineert met de praktische zaken die nodig zijn voor succesvol cruisen over lange afstanden. Vanaf de hoofdsalon en het brugdek heeft men een vrijwel ononderbroken panoramisch uitzicht. Het benedendek biedt plaats aan maximaal 10 personen in vier en-suite hutten, inclusief een grootschalige eigenaarshut met een multifunctionele knusse ruimte en bibliotheek voor werken op afstand.

Project Ocean

Project Ocean wordt momenteel geproduceerd in het VK bij Wight Shipyard Co. Het Arksen 85-model is het vlaggenschip van de Arksen Explorer-serie.

De gerenommeerde studio voor scheepsarchitectuur en jachtontwerp, Humphreys Yacht Design heeft het exterieurontwerp en scheepsarchitectuurpakket geleverd in nauwe samenwerking met Chartwell Marine, die een complete structurele technische service leverde om te voldoen aan het hoge niveau van capaciteit en efficiëntie dat vereist is voor een serieuze lange termijn. ontdekkingsreiziger vaartuig.

Project Ocean biedt plaats aan maximaal 10 in vier hutten, waaronder een eigenaarssuite met met multifunctionele bibliotheek / studeerkamer / mediaruimte / kindercabine. Ze heeft een efficiënte kruissnelheid van 9-11 knopen, een topsnelheid van 14 knopen en een economisch vaarbereik van meer dan 6.500 nm.

Het schip heeft een hybride voortstuwings- en energiebeheersysteem geleverd door Praxis Automation Technology. Haar zonnepaneel levert tot 7 kW koolstofvrij elektrisch vermogen. Verwarmings- en ventilatiesystemen aan boord gebruiken thermische terugwinning voor verbeterde efficiëntie.

De Arksen 85 is ontworpen om stabiliteit te bieden die de MCA-vereisten overtreft voor onbeperkte werking, met 180 graden positieve stabiliteit in kruistrim.

De romp en bovenbouw zijn gebouwd van aluminium, geleverd door het in Noorwegen gevestigde bedrijf Hydro, dat gerecycled materiaal bevat en aan het einde van de levensduur van het schip kan worden hergebruikt. Het ontwerp van de romp is zeer efficiënt, wat leidt tot een lager brandstofverbruik, wat neerkomt op lagere bedrijfskosten en lagere emissies.