Nederlandse Olympische zeilploeg: “2020 uitgesteld, maar vooruitblik op 2021 én 2024”

Foto: De Nederlandse zeilploeg toen nog voor ‘Tokio 2020’ in het Japanse Enoshima in augustus 2019 (Foto Pedro Martinez/Sailing Energy/ World Sailing).

Na de bekendmaking van het uitstel van de Olympische Spelen hebben alle reeds gekwalificeerde Nederlandse zeilers en windsurfers besloten door te gaan met hun Olympische campagne richting 2021. Maar zij blikken ook reeds vooruit naar 2024.

Het uitstel van de spelen is even flink omschakelen, maar biedt volgens hoofdcoach Jaap Zielhuis ook kansen om in 2021 nog beter voor de dag te komen. Tegelijkertijd staat het Watersportverbond voor de nodige uitdagingen. Voor 2024 staan verschillende nieuwe zeildisciplines op het programma, waarvan de voorbereidingen en kosten nu samenvallen met die van een Olympisch jaar.

Nieuwe zeildisciplines

In 2024 worden nieuwe zeildisciplines aan het Olympische zeilen toegevoegd en enkele “oude” klassen zullen verdwijnen. “De nieuwe klassen, waaronder het Offshore zeilen, het windfoilen en het kitefoilen vragen extra aandacht. Daarnaast wordt er sinds zomer 2019 een selectie talentvolle zeilers klaargestoomd voor een Olympische campagne in de foiling Nacra17”,  aldus de  hoofdcoach.

Om de focus richting 2021 niet te verliezen heeft Jaap Zielhuis hulp ingeroepen van RS:X-windsurfcoach Aaron McIntosh voor de vormgeving van de plannen richting 2024. Vooral voor de nieuwe klassen zal McIntosh zich buigen over het beste en slimste beleid voor de Nederlandse zeilers, windsurfers en kitesurfers. Een uitdaging die goed in zijn straatje past en waarvoor ruimte is ontstaan nu hij in Nieuw-Zeeland zit, terwijl “zijn” windsurfer Kiran Badloe en sparringpartner Sil Hoekstra in Nederland te vinden zijn.

Meer informatie www.teamnlzeilen.nl