Nieuwe boten in coronatijden

Dacht u dat het coronavirus de introductie van nieuwe boten tot uitstel dwingt? In tegenstelling tot de filmindustrie die de nieuwe releases op de lange baan schuift, liet de nautische wereld de voorbije maand tal van nieuwe zeil- en motorjachten te water. Dat gebeurde zowel reëel als virtueel. De werven die nog niet over een virtuele haven beschikken, zijn vandaag eerder een uitzondering. De bezoeker kan de jachten bezoeken en aansluitend een proefvaart boeken… Voor dat laatste moet hij dan wel uit zijn kot ‘mogen’ komen…

Een en ander is met het oog op de boatshow in Cannes in september, een van de weinige watersportbeurzen die – met in achte name van de coronamaatregels – doorzet. Anderen bereiden zich reeds voor op een introductie tijdens Boot Düsseldorf in januari 2021.

Zonder ons in details te verliezen, zetten we er een paar op en rijtje. Ondanks de klappen die de maritieme wereld te verwerken krijgt, is de zin voor innovatie en vernieuwing niet te temperen.

Solaris 40

De komende drie maanden lanceert Solaris 4 nieuwe modellen, de 40, 60, 80RS en tenslotte de 111. Net groot genoeg om de Swan 98 in lengte te overtreffen. Dit  30 meter jacht is een ontwerp van de gerenommeerde  German Frers.

Swan 98

Dufour voegt een 530 toe aan zijn gamma, voorzien van 4 cabines en aansluitende natte cel. Duidelijk bedoeld voor de chartermarkt of eventueel voor grote en/of nieuw samengestelde gezinnen.

Antares 11

Bénéteau blijft in zijn zorgelijk bestaan ook voor introducties zorgen, een nieuwe Flyer 9 met een spitsvondige zij-instap en een Antares 11 in een flybridge versie. Maar daar blijft het niet bij. De nieuwe Gran Turismo 36 combineert de handling van een sportboot met het comfort van een cruising boot, wat zich ook weerspiegelt in de beschikbare leefruimte.

Axopar 22 Spyder

Axopar brengt een nieuwe 22-voeter op de markt die trailerbaar is, de Axopar 22 Spyder. Daarin werd de ervaring met  de grotere types samengebracht om een veilige en zeewaardige dayboat te creëren die de bootliefhebber bij een eerste kennismaking vertrouwen geeft.

De Boarncruiser 44 Elegance AC is dan weer een klassieker met een modern ‘twist’, een ruimtewonder voor zijn lengte, blijkbaar.

Bavaria Vida 33

Bavaria brengt met de Vida 33 een eerste daycruiser met buitenboordmotor, met of zonder hardtop. De eerste proefvaart staat in september gepland.

Ocean Eco 90

Op het elektrisch front komt Alva Yachts met de Ocean Eco 90 all-electric catamaran op de proppen.

Dehler 38SQ

Vanuit Greifswald komt een nieuwe Dehler 38SQ aanzetten, een doorontwikkeling van de succesvolle Dehler 38. SQ staat voor Speed en Quality.
Antonini Navi presnteert een UP40 – Crossover, in twee versies, met open kuip of gesloten brug in een modern-klassieke uitvoering.

Greenline komt met en 45 Coupe, gebaseerd op de romp van de 45 Fly. Daarnaast in het ‘long distance’ gamma een Ocean Class 68 met een Cummins diesel in combinatie met een elektromotor.

De Signature 510 van catamaranbouwer Privilège  beleeft zijn wereldpremière in Les Sables d’Olonne, evenals de Signature 580. Kenmerkend zijn de ruime stuurhut die een 360 graden uitzicht biedt.

En de Nederlandse jachtbouwer Joop Doomernik wekt het iconische merk Trintella weer tot leven met een nieuwe range zeiljachten die de draad oppikken waar hij in 2003 in de knoop raakte toen Trintella Yachts de deuren sloot. De wereldbekende designer German Frers ontwierp een reeks ‘gentleman’s yachts’ te beginnen bij een adembenemend mooie Trintella 45 en Trintella 50.
(zie foto bovenaan dit artikel)

To be continued….