34e Atlantische Rally voor Cruisers in de startblokken

De Atlantic Rally voor Cruisers (ARC) zal dit jaar voor de 34ste maal een diverse groep boten en bemanningen samenbrengen om de AQtlantische oversteek te zeilen. Er zijn twee routes gepland, de ARC ging  zondag 10 november van start en die via Kaapverdië naar Saint Lucia vaart. Op  zondag 24 november zijn de deelnemers aan de ARC aan de beurt. Vanaf Las Palmas de Gran Canaria zetten zij rechtstreeks koers naar Saint Lucia inde Caraïben.

Als de grootste transocean rally is de ARC ook de meest eclectische; Zeilers met alle budgetten, van alle leeftijden en op alle soorten boten doen mee om samen de Atlantische Oceaan over te steken op de passaatwinden, en zij genieten van het veilige en sociale kader dat de rally biedt.

Voor duizenden amateurzeilers over de hele wereld is dankzij de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) hun droom om zo’n 2.700 zeemijl over de Atlantische Oceaan te zeilen werkelijkheid geworden. Het evenement was bedacht door jachtjournalist Jimmy Cornell in 1986 om met wederzijdse ondersteuning de Atlantische Oceaan over te steken. Vierendertig jaar later, huldigt de huidige rally tussen Las Palmas de Gran Canaria en Rodney Bay, Saint Lucia nog steeds dezelfde uitgangspunten. De ARC biedt amateurzeilers een veilig netwerk van ondersteuning, samen met het plezier van eenvriendelijke competitie.

De ARC blijft de meest populaire manier voor zeilers van alle leeftijden, nationaliteiten en capaciteiten om van Europa naar het Caribisch gebied te varen. In november viert de rally zijn 34e editie vanaf Las Palmas de Gran Canaria met 1500 deelnemers uit meer dan 30 landen aan boord van bijna 300 jachten van alle verschillende maten. Een ongelooflijke sfeer omringt de voorbereidingen in Las Palmas terwijl de rally veel meer is dan een simpele zeilervaring. De rally verenigt deelnemers met een passie voor avontuur, die samen een gemeenschappelijk doel hebben. Dat zorgt vaak voor een wending in het leven en voor stevige vriendschapsbanden,  ongeacht leeftijd, nationaliteit en zeilervaring.

Bij de zevende editie werd de ARC + -route geïntroduceerd, die via Kaapverdië naar Saint Lucia vaart. Die is populair als een kleiner familie gericht evenement met ongeveer 75 boten en 400 bemanningsleden. Wie op zoek is naar iets ‘een beetje anders’ kan kiezen voor de extra ARC + bestemming naar St. Vincent en de Grenadines (SVG). In 2018 werd deze route voor het eerst voorgesteld en  bleek meteen groot succes te zijn. Dit jaar opteerden 25 boten voor deze route.

Alle maten… van 34 tot 117 voet

Naar verwachting nemen meer dan 200 boten deel aan de traditionele ARC-route rechtstreeks vanuit Gran Canaria naar Saint Lucia. Ze vertrekken op zondag 24 november vanuit Las Palmas de Gran Canaria. De eclectische vloot bevat jachten van 34 ft (10,2 m) tot 117 ft (35,96 m), elite ocean racers bemand door professionals, familie-catamarans en bootbewoners die leven met en op de zee.

Zeilers op alle routes genieten van het programma vóór vertrek, veiligheidscontroles, weersvoorspellingen op zee, satellietvolgsysteem van elke boot tijdens de overtocht, radionetwerk binnen de jacht en communicatie met ARC-rallycontrole voor berichten over veiligheid en vlootondersteuning. Bij aankomst is er gegarandeerd een warm welkom, ijskoude rum punch en een reünie met hun collega-zeilers om de verhalen over de grote prestatie te delen.

Foto’s: 

Pogo 36 ‘Amarys’ Credit: WCC / James Mitchell

Rally flags flying before the start. Credit: WCC / James Mitchell

The Children of ARC+ 2019 Credit: WCC/Clare Pengelly