Thriller: ‘De Jachtclub’… het bootleven zoals het is, maar met misdaadsausje

Met ‘De Jachtclub’ schreef Marie- Rose Degheele een spannende en ook ontspannende literaire thriller. Zij schuift zich met haar debuutroman naadloos in het rijtje van gevierde Vlaamse misdaadauteurs als Claes, Coppers, Aspe…

Het gaat om een thriller, toch is het wachten tot voorbij pagina 75 voor de eerste moord opduikt. Vooraf werd de spanning vakkundig opgevoerd. Een voorzitter van een club wordt er van verdacht geld uit de clubkas verduisterd te hebben. De secretaris spant een afzettingsprocedure tegen hem in, terwijl hij aanpapt met zijn ex vriendin. Intussen ontfermt de vrouw van de secretaris zich over de eenzame voorzitter.

Haar man ging, om relatieproblemen te ontlopen, een tijdje op zijn boot wonen.Degheele blinkt uit in de psychologische karaktertekening van de personages, vooral de vrouwelijke protagonisten worden karakterieel en emotioneel gefileerd. Mannen brengen het er iets bekaaider van af. Hun liefdesleven is meer van het rechtoe-rechtaan type.

Met vinnige en snedige dialogen stoomt het verhaal verder, maar er zit nog een tweede verhaallijn in het boek. Die wordt gevormd door de dagboekfragmenten van het hoofdpersonage, die zich als een verhaal-in-het-verhaal ontplooien. De verhaallijnen vervlechten zich almaar meer, tot een nieuwe catastrofe opdoemt. Sereen maar hartverscheurend beschrijft de auteur dit gebeuren. Daardoor worden ook een aantal gedragingen begrijpelijker. Iedereen moet omgaan met onverwachte wendingen.

De personages raken bij momenten de weg kwijt, mislukken en vinden ook vaak de weg terug. ,,Moed betekent dat je de kracht vindt om te leven met datgene waarvoor je op de vlucht wil.”

Naast een overtuigende schets van het clubleven zoals het is, maar dan overgoten met liefdes- en misdaadintriges, is deze spannende roman ook een zoektocht van mensen naar mekaar. Daar hakt de gang van het leven gewild of ongewild bij wijlen stevig op in.

De Jachtclub leest vlot weg en is dan ook een aanrader in zijn genre voor de boordbibliotheek.

Marie-Rose Degheele is freelance tekstschrijver van kortverhalen en reisdocumentaires die regelmatig verschijnen in nautische tijdschriften. De Jachtclub is haar eerste misdaadroman.

Titel: De Jachtclub

Auteur: Marie-Rose Degheele

Uitgeverij: Brave New Books

Pagina’s: 252

ISBN: 9789402190571

Te koop bij Bol.com,

€ 22,- incl. verzending.