Bekroning “HISWA Boot van het Jaar 2018” kleurt Nederlands

Zoals wij eerder voorspelden is in de categorie zeilboten een Nederlandse boot bekroond tot “Hiswa Boot van het Jaar 2018”. De Belgische Domani S30 moest het afleggen tegen de AIRA 22. In de categorie motorboten ging de overwinning naar de Hermes Speedster.

Na een eerdere nominatieronde, die in juli heeft plaatsgevonden, namen de genomineerden het tegen elkaar op in een ultieme vaartest. De strijd voor HISWA Zeilboot van het Jaar ging tussen de AIRA22, de Domani S30 en de Saffier Se37. Bij de motorboten ging het tussen de Hermes Speedster, Keizer 42, en de VanVossen 800 SP Runabout.

De voorzitter van de jury,Martin de Jager, omschrijft de AIRA22 als “een comfortabele en betaalbare gezinsboot met innovatieve voortstuwing. Een nieuwe speler in een categorie waar vooral oude modellen in domineren”. Over de Hermes Speedster zegt de voorzitter: “een helder en innovatief concept, met goede keuzes en goede vaareigenschappen”.

De Hermes Speedster, een klassiek ontworpen boot is geïnspireerd op de prachtige Porsche 356 uit het jaar 1959 en de typische kenmerken van de ‘Gentleman’s Runabout’ uit de jaren dertig. Een combinatie van luxe, comfort, stijl en efficiëntie.

De verdiensten van de AIRA 22 die voor het eerst werd voorgesteld in januari ll. op Boot  Düsseldorf, is een nieuw ontwikkelde boot die, zoals de juryvoorzitter terecht opmerkte, vernieuwing brengt in een segment waar oudere types de plak zwaaien.

De Aira 22 is geschikt om met vrienden, familie, ouders en kinderen, van twee tot zes personen, te varen. De moderne lijnen en lange waterlijn zorgen voor goede zeileigenschappen. De boot zeilt hoog aan wind  door de naar binnen gevoerde, niet te grote fok. Het achterschip is breed voor goed ruime windse zeileigenschappen. De kiel is speciaal ontworpen en heeft een loden bulb en geprofileerde schacht. Het roerblad is ook geprofileerd. Beschikbaar in drie uitvoeringsniveau’s, de clubversie, bedoeld voor verenigingen, zeilscholen en verhuurbedrijven, de daysailer voor familiaal gebruik en de matchracer voor wie sportief, competitieve ambities koestert.

De “HISWA Boot van het Jaar”-verkiezing is een door de HISWA vereniging, HISWA Amsterdam Boat Show en de HISWA te water in het leven geroepen ereprijs voor motorboten en zeilboten. Een onafhankelijke vakjury nomineert op basis van aanmeldingen en selectie vernieuwende motor- en zeilboten die vanaf januari 2017 nieuw op de Nederlandse markt zijn gebracht. De boten worden beoordeeld op het innovatieve karakter, vaareigenschappen, constructie, prijs-kwaliteitverhouding en design.