Volvo Ocean Race 2021-22 start met twee gescheiden klassen: de VO 65 en de IMOCA 60

De nieuwe organisatie van de Volvo Ocean Race laat er geen gras over groeien. Nauwelijks een maand na de finish is men alweer bezig met de editie 2021-22. Er wordt gewerkt aan de nieuwe Notice of Race (komende herfst afgerond) en aan een nieuw parcours. Daar de etappe-plaatsen worden verkocht, zal dit een langere tijd van onderhandelingen in beslag nemen.

Het meest opvallende is dat de Race er niet in is geslaagd om tot een keus voor één boot te komen, maar dat er voortaan twee klassen tegelijk varen in de etappewedstrijd rond de wereld: de VO65’s en de foilende IMOCA 60 boten. “Om het beste van twee werelden te verenigen…” De laatste zijn tot nu toe vooral ontworpen voor solo of hoogstens twohanded wedstrijden.

Bij eerdere geruchten dat de IMOCA zijn intrede in dit circuit zou doen, vroeg menigeen zich al af hoe er een bemanning op deze racemachines zou zijn te persen. De organisatie zegt nu ook weer niets over de bemanning op de IMOCA’s. Het blijft dus nog even afwachten, hoe die er uit zal zien en of wellicht ook solozeilers toegestaan zullen worden. (Bronnen: NauticlinkVolvo Ocean Racewww.imoca.org)