Team Brunel zet toon op weg naar Newport

In de achtste etappe van de Volvo Ocean Race zet Team Brunel de toon. Terwijl de deelnemers in de passaatwinden op weg naar Newport stuiten op een invasie van zeewier houdt de Nederlandse boot al een aantal dagen een voorsprong van minimaal zo’n 20 nm. op de rest van de vloot. Het Chinese Dongfeng Race Team, overall race leider, vaart op dit moment op de tweede plaats.

Foto: Sam Greenfield / Volvo Ocean Race

Minder dan 2000 nm te gaan
“Niet te veel naar de positierapporten kijken, blijven doen waar je mee bezig bent, Capey zijn weersvoorspellingen laten doen en het team de boot laten varen.” Volgens schipper Bekking is dat de basis van het huidige succes.

Team Brunel gaat daardoor momenteel met een voorsprong van zo’n 20 nm. aan de leiding met nog minder dan 2.000 nm. tot de finish in Newport, USA.

Zeewier
Het Sargassum-zeewier in de Atlantische oceaan veroorzaakt problemen voor de Volvo Ocean Race-vloot.
Bouwe Bekking: “Je valt van 18 knopen, ineens terug naar 12 knopen. Je moet dan snel handelen om het wier rond de roeren, kiel, zwaard en saildrive te verwijderen. We hebben daarvoor een goede manier gevonden, maar deze truc gaan we nu nog niet delen. We willen de concurrentie ook niet wijzer maken dan ze al zijn.”

Sprint
Omdat de huidige omstandigheden in de passaatwinden, met een stabiele wind uit een en dezelfde richting, vrij eenvoudig zijn en de hele vloot een aantal dagen over bakboord vaart heeft de navigator enige tijd om te rusten. Zoals trimmer Kyle Langford uitlegt: “Capey, onze navigator krijgt nu wat rust. Het is meer een lange sprint rechtdoor op het moment, natuurlijk bewaakt hij onze hoeken en zorgt hij ervoor dat we niet vertragen of in de verkeerde richting gaan. ”

Netflix
Dat het nog niet beslist is, is zeker. De verwachting is dat we een herstart zullen zien in de laatste 300 nm. voor Newport. Op het moment dat de wind voor de kust wegzakt en de boten die achteraan varen hun achterstand op de koplopers snel zullen goed maken.

Langford: “Het lijkt erop dat de laatste twee dagen voor Newport lastig zullen zijn, dus dan zal Capey niet slapen. Maar nu zit hij in zijn kooi, pakt zijn rust en is verstrikt geraakt in Netflix.”

De boten worden dinsdag 8 mei in het tweede deel van de dag verwacht in het Amerikaanse Newport.

Positie rapport – Donderdag 3 mei 13.00 UTC
Team Brunel
Dongfeng Race Team +20.8 nm
Turn the Tide on Plastic + 33.1 nm
Vestas 11th Hour Racing + 41.1 nm
Mapfre + 66.6 nm
Team AkzoNobel + 89.6 nm
Team Sun Hung Kai / Scallywag + 235.7 nm