Gemeente Temse krijgt ‘Belgica’ cadeau

De Belgica, het onderzoeksschip dat in 1984 gebouwd werd op de Boelwerf in Temse, werd door de Marine aan de gemeente Temse geschonken. Temse is de peter van het schip en wijlen koningin Fabiola de meter. ,,Een mooi gebaar, maar financieel wordt het mogelijk een zware dobber”, zo laat de gemeente weten aan Het Nieuwsblad.

Foto: Marinecomponent Defensie (www.mil.be)

Op de ministerraad op 28 oktober 2016 werd beslist het oceanografisch onderzoeksschip A962 Belgica te vervangen. Doordat het schip de maximale levensduur heeft bereikt, is er een structurele oplossing nodig om het schip te vervangen. Het werd in 1984 gebouwd en Koningin Fabiola doopte het schip. Ondertussen heeft de Belgica reeds 900.000 zeemijlen op de teller staan. De Belgica heeft bijgedragen tot de ontwikkeling en internationale uitstraling van het Belgische zeewetenschappelijk onderzoek. Maar nu het schip einde carrière is, zou het een plaatsje kunnen vinden naast de torenkraan in Temse, als stille getuige van het scheepsbouwverleden van de gemeente.

Volgens He Nieuwsblad is het echter de vraag of de gemeente het geschenk aanvaardt of er beleefd voor bedankt. “Het is geen eenvoudig cadeau. Het schip is versleten en varen zal het niet meer kunnen. Vraag is wat we ermee kunnen doen. En de onderhoudskost zal heel hoog liggen”, vreest de burgemeester.

belgica_01