The Front Row, oceaanroeiers stranden op Canarisch eilanden

The Front Row, het ambiteuze project van drie Belgische vrienden – een botenbouwer, een avonturier en een ingenieur – om de Atlantische Oceaan over te roeien in een zelf gebouwde  boot is na twee weken gestrand op Tenerife, een van de Canarisch Eilanden.

Op 25 februari 2021 gingen Koen De Gezelle, Gijs Vanden Bogaerde en  Jelle Veyt van start in Portimao, Portugal met bestemming  Miami, VS. Zij hadden een traject  van om en bij de 7.00 km voor de boeg aan boord van de Whaleboat 028 een high-tech  oceaanroeiboot. Maar op 10 maart viel de moeilijke beslissing om koers te zetten naar de Canarische Eilanden en de Front Row-expeditie te onderbreken. Door de aanhoudende zeeziekte van een van de bemanningsleden  besloot schipper Koen de Gezelle om de handdoek in de ring te gooien. Een beslissing die getuigt van goed zeemanschap waarbij de veiligheid van de bemanning op de eerste plaats komt. Op vrijdag 12 maart kwamen ze aan in Marina Puerto Chico op Tenerife.

Zeeziekte is willekeurig

De aanhoudende zeeziekte van Jelle Veyt  werd zo extreem dat in het belang van de veiligheid besloten werd om aan land te gaan op Tenerife. Jelle was nochtans niet aan zijn proefstuk toe. Je hoeft maar een blik te werpen op zijn avontuurlijke cv om te begrijpen dat hij een uitzonderlijk taai man is, met een extreem uithoudingsvermogen en mentale kracht die veel groter is dan doorsnee. (Hij is onderweg om de “Secutec Seven Summits” challenge tot een goed einde te brengen). Maar zeeziekte is willekeurig en kan een buitengewoon gevaarlijk probleem zijn als zij wordt genegeerd.

Jelle besliste niet opnieuw in de boot te stappen en na lang nadenken besloten ook de anderen  hun oceaanovertocht niet verder te zetten. Het team had een specifieke ervaring opgebouwd waarbij elk lid welbepaalde kwaliteiten met zich meebracht. Het afhaken van een lid in deze samenstelling resulteert in een onvolledige crew. En daar bovenop kwam dat door uitzonderlijke vertragingen en veranderingen in het klimaat ze dicht bij het orkaanseizoen zouden eindigen.

De O28 Whaleboat is in perfecte staat op Tenerife aangekomen, alle systemen werkten zoals bedoeld en hij kon met gemak de extreme omstandigheden aan. Dit is iets waar de bouwers en de bemanning terecht  erg trots op zijn.

,,Hoewel het natuurlijk teleurstellend is om de roei-uitdaging vroegtijdig te eindigen, is ons team nu sterker in vriendschap dan ooit tevoren”, aldus een bericht van schipper Koen op de sociale media.